x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Operațiunea CSM de spălare a lui Kovesi, distrusă de Înalta Curte

Operațiunea CSM de spălare a lui Kovesi, distrusă de Înalta Curte

de Ion Alexandru    |    17 Mar 2021   •   07:40
Operațiunea CSM de spălare a lui Kovesi, distrusă de Înalta Curte

Laura Codruța Kovesi, fostă șefă a DNA, care a făcut obiectul unei anchete disciplinare instrumentate de Inspecția Judiciară, ca urmare a unor “obiective” trasate la o “șuetă” subordonaților săi de a “decapa” în dosare, “până se ajunge la prim-ministru”, are parte de un ghinion crunt. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, la începutul acestei săptămâni, să redeschidă judecata disciplinară, dispunând Secției de Procurori de la CSM să facă o cercetare administrativă temeinică. 

 

Dezvăluirea a fost făcută de jurnaliștii de la “Lumea Justiției”, care au prezentat minuta din dosarul 2967/1/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiției, de luni, 15 martie. Potrivit acestui document, “cu majoritate, admite recursurile declarate de Inspecția Judiciară și Kovesi Codruța Laura împotriva Hotărârii nr. 9P din 16 septembrie 2020, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 1/P/2018. Casează în parte hotărârea atacată și trimite cauza la Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea soluționării acțiunii disciplinare formulate de Inspecția Judiciară împotriva recurentei-pârate Kovesi Codruța Laura. Respinge recursul declarat de Kovesi Codruța Laura împotriva încheierii din 22 iulie 2020, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 1/P/2018. Definitivă”.  

 

“Zeița anticorupției”, acuzată de manifestări incompatibile cu profesia de magistrat

 

În septembrie 2020, procurorii din CSM au decis să respingă acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare formulate împotriva fostei șefe a DNA, pentru încălcarea Statutului judecătorilor și procurorilor, pe motiv că ar fi rămas fără obiect. În sensul că Laura Kovesi nu mai este magistrat în România, ea fiind procuror-șef al Parchetului European. Tot atunci, CSM a dispus disjungerea din acest dosar a părții care îl privea pe fostul prim-adjunct al lui Kovesi, celebrul procuror Marius Iacob, în prezent procuror la Parchetul General.

Acțiunea disciplinară care face obiectul acestui dosar reîntors la CSM vizează săvârșirea de către Kovesi a unor manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, comise în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu. Mai exact, s-a reținut că,  în cadrul unei sedințe de lucru din 18 iunie 2017, fosta șefă a DNA s-a exprimat în sensul “combaterii efectelor negative în planul imaginii și credibilitătii instituției, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare <>, de impact mediatic”, și-a exprimat dezacordul cu privire la deciziile CCR și a indus ideea că unul din criteriile în funcție de care se prioritizează dosarele la DNA este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate.

 

“Jihadul” din DNA, după ce înregistrările au apărut în presă

 

Reamintim că înregistrări din cadrul acelei ședințe informale, care a avut loc la Cheile Grădiștei, au ajuns în presă, iar, imediat, Laura Codruța Kovesi a declanșat un adevărat “Jihad”, la nivelul DNA, pentru a afla cine anume a “scurs” aceste informații în spațiul public. Cu acest prilej, a fost începută o veritabilă anchetă internă, procurorii DNA fiind supuși testului cu aparatul poligraf. 

Doi dintre cei mai vechi procurori ai DNA au refuzat. Este vorba despre Doru Țuluș și de Mihaela Moraru Iorga. Care, pentru atitudinea lor necooperantă, au fost, efectiv, dați afară din DNA, prin ordin emis de Kovesi și încuviințat de CSM. Ulterior, Mihaelei Moraru Iorga i-a fost fabricat inclusiv un dosar penal, instrumentat de celebra “Unitate de Elită” de la Ploiești. Dosarul a fost, în cele din urmă, soluționat cu achitare. Însă atât Mihaela Iorga Moraru, cât și Doru Țuluș au acționat-o pe fosta șefă a DNA în judecată, solicitând anularea ordinelor de revocare a calității lor de procurori DNA.

Și, pentru că tot a venit vorba despre Doru Țuluș, în ședința de ieri a Secției pentru Procurori de la CSM, s-a votat, în unanimitate, cererea soției acestuia, procuroarea Claudia Mihaela Rușu, fostă anchetatoare de la DNA, în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, pentru exprimarea acordului în vederea eventualei detașării a acesteia în cadrul Școlii Naționale de Grefieri. 

Detașarea va avea loc “în situația promovării procedurii de selecţie organizate de Şcoala Naţională de Grefieri pentru un post de personal de instruire propriu în cadrul Departamentului de relaţii internaţionale, la disciplina Cooperare judiciară în materie penală”.

×
Subiecte în articol: Laura Codruţa Kovesi