x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Înalta Curte vrea să încalce Decizia CCR cu privire la Completurile de 5, cu sprijin de la Curtea de Justiție a UE

Înalta Curte vrea să încalce Decizia CCR cu privire la Completurile de 5, cu sprijin de la Curtea de Justiție a UE

de Ion Alexandru    |    26 Mar 2019   •   14:06
Înalta Curte vrea să încalce Decizia CCR cu privire la Completurile de 5, cu sprijin de la Curtea de Justiție a UE

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care rejudecă apelul în dosarul “Gala Bute”, vrea să anuleze efectele Deciziei Curții Contituționale din luna noembrie a anului trecut prin care a fost constatat conflictul juridic de natură constituțională generat de refuzul Colegiului de Conducere al ÎCCJ de a desemna, prin tragere la sorți, toți cei cinci membrii ai completurilor de 5. Efectele acestei Decizii constau în faptul că sentințele definitive pronunțate de aceste completuri au fost atacate cu contestații în anulare, iar, în speța de față, au anulat condamnarea de 6 ani de închisoare primită de Elena Udrea, trimițând cauza spre rejudecare în apel.

La termenul de luni, judecători completului au înștiințat părțile că urmează să se adreseze Curții Europene de Justiție cu un set de trei întrebări, porivit documentului pe care îl prezetăm în exclusivitate. Aceste întrebări vizează dacă CJUE recunoaște dreptul Curții Constituționale a României de a emite decizii care privesc Înalta Curte, dacă justițiabilii care au fost judecați de ÎCCJ în mod neconstituțional au dreptul de a ataca deciziile definitive și dacă dreptul UE prevalează dreptului intern.

Avocații din dosarul “Gala Bute” au termen până pe 22 aprilie să pună concluzii pe marginea acestor întrebări. Urmăriți în numărul de mâine al ediției printate a Jurnalul expunerea pe larg a acestei situații.  (Ion Alexandru)

×