x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Inculpați din Microsoft 3, liberi la golf

Inculpați din Microsoft 3, liberi la golf

de Dan Constantin    |    21 Feb 2019   •   09:30
Inculpați din Microsoft 3, liberi la golf
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Serialul dosarelor Microsoft, marea „operă” a Codruței Kovesi la conducerea DNA, trage să moară pe la Înalta Curte de Casație și Justiție. După ce DNA a anunțat eșecul fără ca nimeni să-și asume vreo răspundere pentru ținerea în șah ani de zile a unor politicieni de vârf, puși în starea de „penali fără vină”, Microsoft mai pâlpâie prin ședinţele de judecată ale Curții Supreme. Singurele decizii notabile luate în dosarul 2607/2017, numit Microsoft 3, au fost „recreațiile” date lui Dinu Pescariu să participe la turnee de golf peste hotare.

Părțile în dosar sunt inculpații Sandu Gabriel (inculpatul de serviciu în epopeea Microsoft),Florică Claudiu Ionuț, Pescariu Dinu Mihail, Tatomir Călin; compania Synotech Global Services Switzerland - parte responsabilă civilmente și Ministerul Comunicațiilor - parte civilă. Dosarul cunoscut ca Microsoft 3 a fost întocmit ca o consecință a denunțurilor și declarațiilor făcute de Pescariu, Florică și Tatomir în cursul investigațiilor afacerii cu licențe supraevaluate. Prejudiciul calculat de procurori este de 51,3 milioane de euro și este greu de crezut că va fi recuperat integral, dacă se va ajunge la condamnări cu valorificarea bunurilor puse sub sechestru ale inculpaților. Proporția presupusei fraudări a statului la acest contract este incredibilă: mai bine de 60 la sută din valoarea contractului de 90,1 milioane de euro ar reprezenta costuri umflate și distribuite între participanții la schema de spoliere a banului public.

PROCESUL SE TÂRÂIE LA ÎNALTA CURTE

Marți, 19 februarie 2019, la Completul Fond 2 al ÎCCJ a fost programat al 17-lea termen în acest proces care seamănă cu un meci de tenis, cu tur și retur între judecători și inculpați. La primul termen, din 28 septembrie 2017, a fost consemnată o cerere de abținere a unui judecător, respinsă definitiv. După două luni, în 28 noiembrie, au fost respinse cererile de recuzare a judecătorului formulate de cei trei inculpați. În 4 iulie 2018, completul se reunește pentru a analiza cererile inculpatului Pescariu, aflat sub control judiciar, cu interdicție de a părăsi țara, pentru a participa la câteva turnee de golf - la Balcic, Cannes și Marbella, din circuitul de vară. Iulie, perioadă de concedii, căldură mare, tocmai bun prilej pentru  trei dintre inculpați să ceară toți trei plecări peste graniță prin eliminarea interdicției din controlul judiciar. Tatomir Călin primește totuși „o învoire” - până în Grecia, în Thassos. În 24 iulie, altă ședință a completului găsește ca nefondată cererea lui Pescariu de a merge tot la Balcic, dar și la Londra. Inculpatul pierde și suma de 200 de lei, cheltuieli judiciare către stat. Perseverența jucătorului de golf are în fine câștig de cauză în 25 septembrie când obține încuviințarea să plece din țară în perioada 5-9 octombrie 2018, în Worthing, West Sussex, Regatul Unit, unde se desfășura un concurs open. În ianuarie 2019, se ridică sancțiunile controlului judiciar pentru Pescariu, Florică și Tatomir. Până acum, instanța nu a intrat în judecata de fond, ci a ținut-o din amânare în amânare. Noul ritm al ÎCCJ și condițiile schimbate pot asigura, în fine, intrarea în fondul judecății. De peste 500 de zile, nimeni nu a lămurit nimic în dosarul care poate deveni o altă fumigenă DNA.

DNA căuta țap ispășitor pentru eșec

Codruța Kovesi s-a implicat direct în dosarul Microsoft. Procuroarea Mihaiela Moraru Iorga, cea care instrumenta cercetările, a declarat că Dinu Pescariu i-a fost prezentat ca un posibil „colaborator” în dosar. Fostul tenisman a fost introdus în această poziție după o întâlnire pe care a avut-o cu procurorul-șef al DNA. Iorga a renunțat la dosar în 2016 deoarece Kovesi nu accepta efectuarea unei expertize pentru stabilirea prejudiciului. Conducerea DNA a încercat să o scoată vinovată pe Iorga pentru eșecul dosarului Microsoft. În final, manevrele de a o scoate țap ispășitor au eșuat. Mai mult, Kovesi a pierdut procesul intentat de Iorga pentru deciziile abuzive de revocare din DNA.

Marți, 19 februarie 2019, a fost programat la Completul Fond 2 al 17-lea termen în acest proces care seamănă cu un meci de tenis, cu tur și retur între judecători și inculpați.

 

×
Subiecte în articol: inculpati microsoft3 liberi