x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un primar, un polițist și un medic - personajele principale din dosarul „Mită la Mioveni”

Un primar, un polițist și un medic - personajele principale din dosarul „Mită la Mioveni”

de Mariana Zaharia11    |    09 Oct 2023   •   07:40
Un primar, un polițist și un medic - personajele principale din dosarul „Mită la Mioveni”

Scandalul Buzatu s-a mai stins, dar a intrat în atenția publică un alt lider politic important: Ion Georgescu, de la Mioveni. Primarul orașului a fost arestat preventiv și este acuzat de trafic de influență pentru că un prieten l-a denunțat că i-ar fi dat bani să îi rezolve o angajare.

Ion Georgescu spune că nu este vinovat, că banii erau, de fapt, un împrumut pe care l-a returnat. În toată nebunia, s-au scris mii de reacții pe internet, unele de susținere, altele contra. Vă prezentăm personajele principale ale acestui dosar-cheie: primarul, șeful Poliției Locale Pitești, fiica lui, procurorii  și avocații.

De ce nu este denunțătorul cercetat?

Este o întrebare pusă foarte mult în spațiul public, după reținerea lui Ion Georgescu. Primarul de la Mioveni a fost denunțat procurorilor DNA, Serviciul Teritorial Pitești, în luna iunie a acestui an, de un fost polițist, actual șef al Poliției Locale Pitești. Valerică Nicolae s-a dus și le-a spus anchetatorilor că i-ar fi dat primarului 10.000 de euro ca să îi angajeze fiica, medic chirurg, la Spitalul Mioveni.

Unitatea medicală este una foarte cunoscută, singura din țară construită din temelii după 1989 și printre cele felicitate pentru lupta anti-COVID, în pandemie. Ion Georgescu, ca edil, a luptat și a insistat la București ca acest spital să fie făcut. Iar Nicolae Valerică știa acest lucru. Cum știa și că este condus de iubitul fiicei lui Ion Georgescu, medicul Mircea Stoian. Așa că a mers să îi ceară ajutorul după ce, așa cum le-a spus chiar el anchetatorilor, s-ar fi interesat cam ce sume se vehiculează a fi plătite pentru angajări.

L-ar fi întrebat pe edil dacă este bine 30.000 de euro, iar primarul, susține martorul, nu ar fi refuzat.

Valerică Nicolae

„La momentul respectiv, am crezut că se poate rezolva angajarea fetei mele, deoarece dumnealui este primarul orașului Mioveni, iar Spitalul Mioveni este în subordinea Primăriei Mioveni și numai dumnealui, în urma unui referat întocmit de managerul spitalului, prin care solicita înființarea unei funcții de medic specialist de chirurgie generală, făcea un proiect care era supus spre aprobare în Consiliul Local. M-am întâlnit pe hol, i-am spus că are în pungă o sticlă de băutură și suma de 10.000 euro. Nu a refuzat, a luat punga și a plecat”, a declarat Valerică Nicolae, la audiere.

Valerică Nicolae nu este un apropiat al administrației publice actuale, ci conduce Poliția Locală Pitești încă de pe vremea primarului Tudor Pendiuc. Fostul edil este acum în închisoare, condamnat într-un dosar de corupție. Nicolae are și pensie, și salariu. Pe site-ul instituției nu apare declarația lui de avere pentru anul 2023, ultima făcută publică fiind pentru anul trecut.

El nu este cercetat pentru că i-ar fi dat bani primarului pentru că a denunțat o infracțiune înainte ca aceasta să se încheie. Acum are calitatea de martor. Un consilier local de la Pitești, fost polițist și el, Dănuț Dinu, cere demisia lui Nicolae, nu pentru că ar fi denunțat o faptă penală, ci pentru că, spune Dinu, integritatea îi poate fi pusă la îndoială din moment ce voia o angajare pe bani. 

Sînziana Nicolae

Fiica denunțătorului profesează în Argeș

Medicul pentru care se intervenea este Sînziana Nicolae, fiica lui Valerică Nicolae, medic chirurg. Ea a povestit că a mers de mai multe ori cu tatăl ei la Ion Georgescu, că i-a cunoscut pe șefii Spitalului Mioveni alături de edil și că a cerut să fie și ea anunțată dacă se scoate vreun post de chirurg. Medicul nu ar fi fost prezent nici la discuțiile despre bani, nici la oferirea banilor.

În 2022, Sînziana Nicolae a mers la Spitalul Mioveni și a asistat la mai multe intervenții chirurgicale efectuate aici. Voia să se familiarizeze cu locul și să învețe. Ea a fost prima care și-a dat seama că dorința de a ocupa un post este una deșartă, după ce a cerut să facă gărzi și i s-a spus să aducă un dosar. A simțit răspunsul ca fiind evaziv. S-a înscris la concurs la un alt spital, obținând un post de medic chirurg și gărzi la acea unitate spitalicească.

Doctorița nu a vrut să facă declarații presei, dar a vorbit frumos și a explicat faptul că situația actuală este una grea și pentru ea. Mulți au scris pe internet  și i-au contestat calitățile de medic. „După expirarea contractului de rezidențiat, orice medic rămâne fără loc de muncă, iar după ce primește un certificat de medic specialist, își caută loc de muncă, la o unitate privată sau de stat”, le-a explicat medicul anchetatorilor.

procuror Marius Ștefan

Procurorul care l-a cercetat pe fostul ministru Daniel Chițoiu se ocupă și de dosarul primarului de la Mioveni

Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Pitești, are ca șef un procuror cunoscut în Argeș: Marius Ștefan. Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Marius Ștefan a anchetat multe crime grele, printre care și un triplu asasinat, dar și dosare cu VIP-uri.

Unul dintre aceste dosare este cel al fostului ministru Daniel Chițoiu, judecat la acest moment pentru ucidere din culpă, după ce a provocat un accident rutier în care și-au pierdut viața doi oameni, soț și soție, și o altă femeie a fost grav rănită. Politicianul a făcut multe drumuri la Pitești pentru a fi audiat de prim-procurorul Ștefan.

Conform unei expertize, Chițoiu vorbea la telefon când mașina lui a intrat pe contrasens și a provocat tragedia.

Tot Marius Ștefan este procurorul care a intrat în mafia lemnului din Argeș, un dosar uriaș cu defrișări ilegale, spălare de bani și evaziune fiscală. Liderul grupării „Cheresteaua” a fost condamnat la închisoare.

Un alt caz al său: în 2020, o mamă și copilul ei au murit într-un cumplit accident petrecut pe autostrada care leagă Piteștiul de Capitală, din cauza unui șofer de TIR care a dat cu spatele pe contrasens, ca să nu fie văzut de inspectorii ISCTR care erau într-un control.

Dosarul penal deschis pentru ucidere din culpă a fost preluat de Parchetul județean, care l-a transformat într-unul de omor, având în vedere fapta șoferului. A fost o premieră în justiția din România și, la această dată, conducătorul auto este condamnat la 16 ani de închisoare.

Procurorul Marius Ștefan este șeful DNA Pitești din toamna anului trecut.

Din echipa DNA face parte un alt anchetator cunoscut, Nicolae Argeșanu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Nici activitatea lui Argeșanu nu a fost una ușoară. I-au trecut prin mână dosarul unui copil mort pe scaunul de la stomatolog, dar a început cercetarea și în cazul șoferului ministrului Lucian Bode, atunci când a provocat un accident în Argeș.

avocata Ingrid Alexandrescu

Ion Georgescu și apărătoarea lui

Ion Georgescu este primar al orașului Mioveni din 2006. Conform declarației de avere, nu este un om foarte bogat, are un teren, un apartament și o mașină. Unii spun că a condus orașul cu mână de fier și l-a dezvoltat, alții că ar fi putut face mai mult.

În fața procurorilor, el a spus că este nevinovat. La fel și în fața judecătorului care a hotărât arestarea preventivă. Din discuțiile cu Valerică Nicolae, Georgescu nu ar fi cerut bani, dar i-a acceptat și de aici reiese și infracțiunea.

Anchetatorii spun că Georgescu se preocupa permanent să nu fie prins, schimba mereu birourile în care vorbea cu Valerică Nicolae și se vedeau doar după program.

La acest moment, el nu mai este nici în PSD, nici primar. Organizația județeană l-a exclus, iar din funcție a fost suspendat prin ordin de prefect.

Ion Georgescu este reprezentat de Ingrid Alexandrescu, unul dintre avocații considerați foarte vocali. Avocata le-a spus magistraților nu doar că primarul nu este vinovat, ci și că este prea bolnav ca să stea în detenție. Ion Georgescu are probleme cardiace.

Pe 4 octombrie, procurorii DNA Pitești au organizat un flagrant delict la Primăria Mioveni, unde primarul Ion Georgescu îi dădea 10.000 de euro lui Valerică Nicolae, șeful Poliției Locale Pitești. Banii ar fi reprezentat o mită dată pentru ca Nicolae să își angajeze fiica, medic la Mioveni, și returnată pentru că nu s-a făcut angajarea. În aceeași noapte, edilul a fost reținut, iar a doua zi, arestat preventiv.

×