x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2022   •   14:15
Trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Procurorii DNA Bacău au dispus trimiterea în judecată a trei oameni de afaceri și a unei firme pentru fraudă cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați, trei oameni de afaceri și o firmă, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform rechizitoriului, în perioada iulie 2021 – ianuarie 2022, în vederea finanțării proiectului intitulat „O afacere beton”, finanțat din fonduri europene, firma împreună cu reprezentantul societății, la instigarea și beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi folosit cu rea credință mai multe documente și declarații false, inexacte și incomplete ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 947.723 lei provenită din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Proiectul finanțat din fonduri europene a vizat achiziția unei stații mobile de betoane și a unui încărcător frontal, iar, pentru a putea fi declarat eligibil proiectul, reprezentantul firmei ar fi declarat în mod nereal la autoritatea contractantă faptul că societatea face parte din categoria microîntreprinderilor și ar fi omis să precizeze faptul că acționarul majoritar al societății deține mai multe societăți cu obiect de activitate în domeniul construcțiilor.

Totodată, în cursul derulării proiectului, reprezentantul firmei ar fi fost ajutat de cel de-al treilea inculpat care, prin intermediul societății pe care o administrează, ar fi semnat mai multe documente nereale sau inexacte.Acestea ar fi fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, firma obținând astfel pe nedrept în două tranșe suma totală de 947.723 lei.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Conform procurorilor, unul dintre inculpați, acționarul majoritar al firmei, acuzat în acest dosar de săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru fapte similare în luna decembrie 2021. În acest moment, dosarul respectiv se află în curs de judecare pe rolul Tribunalului Neamț.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: frauda fonduri europene