x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Klaus Iohannis ar putea scăpa de datoria de 300.000 de euro. ANAF nu îl poate executa momentan

Klaus Iohannis ar putea scăpa de datoria de 300.000 de euro. ANAF nu îl poate executa momentan

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   12:15
Klaus Iohannis ar putea scăpa de datoria de 300.000 de euro. ANAF nu îl poate executa momentan
Sursa foto: presidency.ro/Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis nu este momentan obligat să plătească suma de aproximativ 300.000 de euro statului, sumă provenită din chirii, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). ANAF Sibiu a deschis un nou litigiu, solicitând Tribunalului Sibiu anularea certificatului de moștenitor al Rodicăi Baștea, prietenă de familie cu Iohannis, ceea ce blochează executarea datoriei până la soluționarea cazului.

Suma datorată și contextul imobiliar

Înalta Curte a decis că Iohannis trebuie să returneze statului aproximativ 260.000 de euro, sumă provenită din chirii pentru un imobil situat pe strada Gheorghe Magheru din Sibiu, la care se adaugă penalități, ridicând totalul la 300.000 de euro. Acest imobil, împreună cu un altul situat pe strada Nicolae Bălcescu, a fost achiziționat de familia Iohannis de la familia Baștea, însă decizia instanței a stabilit că imobilul din Magheru revine statului român.

ANAF nu poate acționa până la soluționarea litigiului

Deși ANAF poate începe procesul de recuperare a sumei, inclusiv prin poprire, acest lucru este blocat de noul litigiu aflat pe rol. ANAF Sibiu a solicitat anularea certificatului de moștenitor al Rodicăi Baștea, iar până la finalizarea acestui litigiu, președintele Iohannis nu este obligat să plătească suma datorată și nici nu poate fi executat silit.

Istoricul imobilului și procesele anterioare

Imobilul din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru, a fost moștenit inițial de familia Baștea, iar după mai multe procese, familia Iohannis a pierdut dreptul de proprietate. Deciziile instanțelor din Brașov și Alba Iulia au stabilit că imobilul trebuie să revină statului român, iar contractul de vânzare-cumpărare între familia Baștea și soții Iohannis a fost anulat, potrivit Antena 3 CNN.

Procesul a trecut prin mai multe etape, inclusiv o contestație în anulare formulată de familia președintelui, respinsă definitiv de Curtea de Apel Pitești în 2017.

Decizia ÎCCJ din 2023 consfințește faptul că statul român este proprietarul de drept al imobilului, iar președintele Iohannis trebuie să restituie suma obținută din chirii, însă litigiul actual cu ANAF amână temporar executarea acestei obligații.

×