x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Klaus Iohannis obligat să returneze aproximativ 300.000 de euro din chirii. Decizia este definitivă

Klaus Iohannis obligat să returneze aproximativ 300.000 de euro din chirii. Decizia este definitivă

de Redacția Jurnalul    |    25 Sep 2024   •   17:30
Klaus Iohannis obligat să returneze aproximativ 300.000 de euro din chirii. Decizia este definitivă
Sursa foto: Hepta/Carmen și Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis trebuie să returneze statului român aproximativ 300.000 de euro, bani încasați din chirii, în urma unei decizii definitive pronunțate miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Suma inițială de 260.000 de euro se mărește prin adăugarea de penalități și taxe accesorii. Banii vor fi recuperați de către ANAF.

Decizia ÎCCJ privind imobilul din Sibiu

ÎCCJ a soluționat definitiv litigiul deschis în 2016 legat de moștenirea unui imobil situat pe strada Gheorghe Magheru nr. 35 din Sibiu, care a aparținut soției președintelui, Carmen Iohannis, și familiei Baștea. Rodica Baștea, o prietenă de familie a lui Klaus Iohannis, a contestat cu recurs decizia Curții de Apel Alba Iulia, care stabilise că acest imobil intră în proprietatea statului român. ÎCCJ a respins recursul și a confirmat decizia anterioară, potrivit Antena 3 CNN.

„Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință publicată miercuri de ÎCCJ. 

Procesul de succesiune și recuperarea banilor

Decizia permite statului român să inițieze procedura de succesiune, prin care va fi declarat moștenitor al imobilelor. ANAF va recupera aproximativ 300.000 de euro de la președintele Iohannis, bani proveniți din chiria încasată pentru două imobile din Sibiu – unul situat pe strada Gheorghe Magheru și un spațiu comercial de pe strada Nicolae Bălcescu. În cazul în care președintele nu achită suma, autoritățile pot recurge la măsuri precum poprirea veniturilor.

 

×