x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Veste PROASTĂ pentru Laura Codruța Kovesi. Ar putea pierde șefia EPPO

Veste PROASTĂ pentru Laura Codruța Kovesi. Ar putea pierde șefia EPPO

12 Noi 2021   •   15:45
Veste PROASTĂ pentru Laura Codruța Kovesi. Ar putea pierde șefia EPPO

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că Laura Codruța Kovesi revine la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal. Ea a pierdut astfel gradul de procuror de Parchet de pe lângă ÎCCJ. 

„Admite recursul declarat de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii împotriva sentinței civile nr. 1248 din 09 aprilie 2019 a Curții de Apel București - Secția a VII-a contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, în rejudecată. Respinge acțiunea formulată de reclamanta Kovesi Laura Codruța, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 11 noiembrie 2021”, arată judecătorii de la Curtea Supremă.

Decizia o va pune în dificultate pe fosta șefă DNA deoarece ar putea pierde conducerea Parchetului European.

Potrivit regulamentului noii instituții europene, procurorul-șef al EPPO poate fi selectat dintre cei „care dețin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcții de la nivelul parchetelor și al magistraturilor din statele membre unde activează”.

Laura Codruța Kovesi a depus cerere la CSM pentru a i se recunoaște gradul profesional de Parchet de pe lâncă ÎCCJ însă aceasta i-a fost respinsă la 6 noiembrie 2018. Aceasta a atacat decizia CSM la Curtea de Apel București și a câștigat. Acum, recursul CSM a fost admis de ÎCCJ.

Însă aceasta a fost procuror șef DNA și DIICOT, poziție în care a avut grad de PÎCCJ pe perioada ocupării posturilor. Însă după eliberarea din funcție revin la gradul profesional avut anterior și obținut prin examen. 

Pentru ca Laura Codruța Kovesi să piardă șefia EPPO ar trebui ca una dintre instituțiile de vârf ale UE, respectiv Comisia Europeană, Consiliul UE sau Parlamentul European să ceară Curții de Justiție a UE să ia act de decizia ÎCCJ a României. Deși acest lucru este posibil să nu se întâmple situația este totuși incertă pentru că actele oficiale semnate de aceasta după 11 noiembrie 2021 ar putea fi atacate. 

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi