x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie La sfârșitul pandemiei de COVID-19 a fost aprobată Legea privind desfășurarea online a proceselor civile și penale

La sfârșitul pandemiei de COVID-19 a fost aprobată Legea privind desfășurarea online a proceselor civile și penale

07 Mai 2021   •   16:17
La sfârșitul pandemiei de COVID-19 a fost aprobată Legea privind desfășurarea online a proceselor civile și penale

În perioada stării de alertă procesele civile și penale se pot desfășura online. Actul normativ care prevede acest lucru a intrat în vigoare la data de 2 mai 2021, transmite Ministerul Justiției.

Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză.

„În procesele civile, când este posibil, cu acordul părț̦ilor, instanț̦ele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferință. În procesele penale - persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora”, a informat Ministerul Justiției.

Dispozițiile nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și şedinţele de judecată declarate nepublice.

Aceste dispoziții se aplică pe durata stării de alertă, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

„Ne dorim ca desfăşurarea online a şedinţelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situaţiile excepţionale. În acest sens, Ministerul Justiţiei lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată, cum ne-am asumat de altfel în Programul de Guvernare”, preczează instituția.

Mediafax

×