x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lazăr dă cu flit CCR și o laudă pe Kovesi

Lazăr dă cu flit CCR și o laudă pe Kovesi

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2018   •   08:02
Lazăr dă cu flit CCR și o laudă pe Kovesi
Sursa foto: Karina Knapek

Procurorul general, Augustin Lazăr, a organizat, ieri, o ciudată ceremonie prin care a predat, în locul Laurei Kovesi, mandatul de procuror-şef al DNA interimarei Anca Jurma. Kovesi nu a fost prezentă la această festivitate, însă numele ei a apărut în discursul lui Lazăr, în termeni extrem de apreciativi, acesta din urmă lăudând activitatea fostei şefe a DNA, activitate care a condus, culmea, la revocarea ei din funcţie.

Anca Jurma a preluat, ieri, interimar, mandatul de procuror-şef al DNA, pentru o perioadă de şase luni, de la Augustin Lazăr, Laura Kovesi neparticipând la ceremonia organizată la sediul DNA. Cu prilejul acestui eveniment, procurorul general al României a făcut o serie de afirmaţii care intră în totală contradicţie cu realitatea ultimelor luni ale „succeselor” DNA, precum şi cu raportul întocmit de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prin care a fost cerută, în luna februarie, revocarea din funcţie a Laurei Kovesi. „Mulţumin pentru activitatea desfăşurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obiective în aplicarea legislaţiei anticorupţie, doamnei Kovesi, care şi-a încetat activitatea în această direcţie şi care va lucra, în continuare, în Parchetul General, la Serviciul Îndrumare şi Control”, a declarat Lazăr. „Avem o tradiţie a Ministerului Public să valorificăm mereu procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu. După ce îşi încheie mandatul, revin şi expertiza lor va fi valorificată în Ministerul Public”, a adăugat acesta.

Cum este ignorat raportul ministrului Justiţiei

Augustin Lazăr omite să atingă, în discursul său, faptul că Laura Kovesi nu şi-a terminat mandatul, ci a fost revocată din funcţie pentru o serie de fapte constatate în activitatea sa sau a subordonaţilor săi. De asemenea, la predarea mandatului interimar, Lazăr i-a atras atenţia Ancăi Jurma că trebuie să aibă ca obiectiv continuarea cu fermitate a luptei anticorupţie, iar aplicarea legislaţiei anticorupţie să se efectueze în continuare „în conformitate cu standardele interna-ţionale de eficacitate şi de apărare a drep-turilor fundamentale”. Reamintim că Tudorel Toader a cerut revocarea Laurei Kovesi din funcţie pentru că a generat trei conflicte juridce de natură consti-tuţională între puterile statului, pentru că a încălcat grav Constituţia, pentru că a dat dovadă de un comportament excesiv de autoritar şi discreţionar, că a impus prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic, că a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa României sau că, în timpul mandatului ei, DNA a urmărit obţinerea de condamnări cu orice preţ, crescând, însă, numărul de achitări în mod semnificativ, potrivit raportului ministrului Justiţiei.

Luna viitoare ar trebui să ştim cine este următorul şef al Direcţiei

Anca Jurma, noul procuror-şef interimar al DNA, i-a mulţumit, de asemenea, Laurei Kovesi şi a precizat că DNA trebuie să rămână o instituţie puternică, independentă şi relevantă. Mandatul ei expiră, cel mai târziu, peste şase luni, însă luna viitoare urmează ca ministrul Justiţiei să centralizeze candidaturile depuse pentru această funcţie şi să facă o propunere în ceea ce priveşte noul şef al DNA. Propunerea va fi supusă avizului consultativ al CSM şi numirea va fi semnată, cu posibilitatea refu-zului, de către Klaus Iohannis.

 

Laura Kovesi o are drept şefă pe procuroarea Sorinela Neagu, care conduce Serviciul de Îndrumare şi Control de la Parchetul General. Aceasta a fost numită în funcție, prin Hotărâre a CSM, la data de 14 octombrie 2017.

 

Mulțumim doamnei Kovesi pentru activitatea desfăşurată la DNA, concretizată în rezultatele obiective obți- nute în aplicarea legislației anticorupție Augustin Lazăr, procuror general

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr