x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE - Liviu Negoiţă, la DNA

UPDATE - Liviu Negoiţă, la DNA

26 Feb 2016   •   13:56
UPDATE - Liviu Negoiţă, la DNA
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
UPDATE -  Liviu Negoiţă, fost primar al sectorului 3, este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În dosar mai sunt urmăriţi penal, pentru aceleaşi fapte, Ştefan Dumitraşcu şi Marius Mihăiţă, arhitect şef şi, respectiv, secretar al Primăriei sectorului 3.

Cei trei au fost vineri la DNA unde procurorii le-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în perioada 2008 - 2009, Liviu Negoiţă, Marius Mihăiţă şi Ştefan Dumitraşcu, în calităţile menţionate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu referitoare la verificarea legalităţii actelor întocmite, au eliberat 4 autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente acestor autorizaţii pentru un imobil situat pe Calea Dudeşti, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

"Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcţiei nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcţii în zona de protecţie a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale", precizează DNA.

Procurorii susţin că prin emiterea autorizaţiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcţia, constând în obţinerea autorizaţiilor de construire şi supraetajare a imobilului, prin evitarea desfăşurării demersurilor necesare în vederea obţinerii: derogării de la planurile de urbanism pentru depăşirea regimului de înălţime al zonei; acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan; avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găseşte un monument istoric.

DNA menţionează că, în cazul uneia dintre autorizaţii, Inspectoratul de Stat în Construcţii a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului şi a arhitectului şef al sectorului 3, să solicite instanţei de contencios administrativ anularea acesteia.

"Anularea autorizaţiei nu a fost cerută în instanţă, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcţii, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. Ulterior, în acelaşi context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competenţa materială de emitere, alte două autorizaţii pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate menţiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum şi cele privind situarea imobilului în zona de protecţie a unui monument istoric", se spune în comunicat.

Sursa citată subliniază că, în anii 2010, respectiv 2014, prin două hotărâri rămase definitive, instanţele de judecată au dispus anularea celor patru autorizaţii de construire.

"Mai mult, una dintre instanţe a dispus obligarea pârâţilor, între care se numără şi Instituţia Primarului sectorului 3, la desfiinţarea construcţiei respective", susţin procurorii.

Știrea inițială: Fostul primar al sectorului 3 Liviu Negoiţă s-a prezentat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul privind construcţia ilegală a unor blocuri în zone protejate istoric. AGERPRES

×
Subiecte în articol: liviu negoita