"România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar şi doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva şi Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei)", arată FACIAS.
Statisticile oficiale arată că 8 din 10 doze de vaccin achiziţionate de statul român sunt nefolosite, aflându-se în stocuri, urmează să fie livrate, au expirat, au fost donate sau au fost revândute.
"Cheltuirea eficientă şi transparentă a fondurilor publice este o obligaţie şi un reper fundamental al unei democraţii funcţionale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziţionate absolut inutil", arată FACIAS.
Fundația a adresat o scrisoare deschisă, în mai 2022, prin care a cerut Ministerului Sănătății renegocierea contractelor pentru achiziţia de vaccinuri anti COVID-19.
"Am solicitat Guvernului României să notifice Comisia Europeană că România nu va mai achiziţiona sau nu va mai plăti pentru milioanele de vaccinuri inutile, livrate în baza contractului de furnizare co-negociat de UE. Ministrul Sănătăţii a anunţat public că această renegociere va avea loc. Au trecut însă luni de zile şi Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa", se menţionează în comunicat.
FACIAS vrea să acționeze în instanță Ministerul Sănătăţii, pentru a obliga autorităţile statului să oprească "achiziţia iresponsabilă" a acestor vaccinuri dar și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de achizițiile publice pe motiv că "s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real".