x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ministrul Justiției: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracțiune asimilată celei de evadare

Ministrul Justiției: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracțiune asimilată celei de evadare

de Redacția Jurnalul    |    27 Noi 2023   •   18:45
Ministrul Justiției: Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă pentru o infracțiune asimilată celei de evadare

Fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare, conform unui proiect dezbătut luni de Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind evadarea inițiat de Ministerul Justiției a fost dezbătut luni de Camera Deputaților, cameră decizională.

„După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare. O lege bună, necesară, susținută de Guvern, mai ales în contextul în care unii condamnați găsesc diferite tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în penitenciarele din România”, susține Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Aceasta spune că e frustrant să vezi cum unii încercă să scape de pedeapsă dată de o instanță din țară.

„Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheș. Pentru că mulți m-ați întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, adaugă Alina Gorghiu.

Ea mai precizează că Ministerul Justiției toate eforturile pentru a-i aduce pe fugari înapoi în România.

„Îmi doresc ca toate instituțiile statului să se implice, în limita competențelor legale, în acest efort. Cooperarea judiciară internațională în materie penală este esențială în activitatea Ministerului Justiției, mai ales în procedurile de extrădare/executare a mandatelor europene de arestare”, spune ministrul Justiției.

(sursa: Mediafax)

×