x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Motorul de căutare HUDOC a fost lansat în limba română. Cuprinde jurisprudența CEDO

Motorul de căutare HUDOC a fost lansat în limba română. Cuprinde jurisprudența CEDO

de Redacția Jurnalul    |    06 Apr 2024   •   13:40
Motorul de căutare HUDOC a  fost lansat în limba română. Cuprinde jurisprudența CEDO

Motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română, care a devenit a noua limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziția publicului hotărârile CEDO.

Potrivit CSM, vineri, în aula Institutului Național al Magistraturii, a avut loc Conferința de lansare a interfeței în limba română a bazei de date HUDOC, ce a marcat finalizarea proiectului TJENI.

Cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română, care a devenit astfel a noua limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziția publicului hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului.

În cursul anului 2023, CSM a decis inițierea unor demersuri către Consiliul Europei, prin intermediul proiectului TJENI, în vederea dezvoltării portalului HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului, astfel încât interfaţa să fie disponibilă şi în limba română.

„Adresăm mulțumiri pe această cale pentru mobilizarea rapidă a instituțiilor implicate, Consiliul Europei și Institutul European din România, și implementarea acestor modificări într-un timp scurt”, transmite, sâmbătă, CSM, într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost moderat de judecătorul Claudiu Drăgușin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii și a reunit peste 120 de participanți, fizic și online, din cadrul sistemului judiciar din România și Republica Moldova, membri CSM, reprezentanți ai instanțelor, parchetelor și ai avocaților.

La eveniment au participat judecătoarea Corina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Sebastian Rădulețu, judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO. Partenerii proiectului au fost reprezentați de Leif Berg, din partea CEDO, de Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din România, de Laura Mihăilescu, care au prezentat funcționalitățile aplicației, subliniind potențialul acesteia și utilitatea pentru profesioniștii dreptului, pentru studenți, dar și pentru orice altă persoană interesată de domeniul drepturilor omului.

×
Subiecte în articol: cedo hudoc jurisprudenta