x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Noua şefă a CSM: Independenţa justiţiei nu trebuie să mai servească drept faţadă în spatele căreia să se încalce justiţia

Noua şefă a CSM: Independenţa justiţiei nu trebuie să mai servească drept faţadă în spatele căreia să se încalce justiţia

12 Dec 2018   •   14:55
Noua şefă a CSM:  Independenţa justiţiei nu trebuie să mai servească drept faţadă în spatele căreia să se încalce justiţia
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Judecătoarea Lia Savonea, noul preşedinte al CSM, susţine că independenţa justiţiei "nu trebuie să mai servească drept faţadă în spatele căreia să se încalce justiţia însăşi", iar societatea are nevoie de judecători imparţiali pentru a împiedica abuzul de putere.
"Independenţa Justiţiei nu trebuie să mai servească drept faţadă în spatele căreia să se încalce justiţia însăşi. Societatea are nevoie de o justiţie independentă şi de judecători imparţiali, pentru a împiedica abuzul de putere şi pentru a fi ocrotite drepturile şi libertăţile fundamentale. Independenţa nu poate şi nu trebuie să servească nimănui drept scut pentru a încălca legea şi trebuie protejată doar în limitele şi scopul pentru care ne-a fost conferită. Orice semnale de îndepărtare de la standardele înalte ale statutului profesiei trebuie să fie urgent clarificate şi, în raport de elemente factuale certe rezultate în urma unei investigări serioase, să se recurgă fie la protecţia imediată a magistratului, fie, dacă imputările se confirmă, procedurile legale corespunzătoare să fie urmate de celeritate", spune Lia Savonea în proiectul de candidatură pentru funcţia de preşedinte CSM.
Judecătoarea mai afirmă că ideea de apărare a independenţei justiţiei a fost dusă în derizoriu de modul superficial în care a fost tratată de către fostul CSM.
"Ideea de apărare a independenţei justiţiei a fost, uneori, dusă în derizoriu prin chiar frecvenţa şi modul superficial în care a fost tratată, este adevărat, de către fostul Consiliu, când aceeaşi imputare făcută de justiţiabil s-a soldat, pe rând, cu 'apărarea independenţei justiţiei şi reputaţiei magistratului' făcută de plen, pentru ca, după o cercetare mai atentă, să fie urmată de angajarea răspunderii disciplinare sau chiar penale, cazuri în care reacţia de apărare a independenţei s-a dovedit un simplu exerciţiu mecanic din partea Consiliului. Independenţa justiţiei nu trebuie să devină un accesoriu retoric. Aceasta trebuie să semnifice confortul judecăţii imparţiale în cauzele cu care sunt învestiţi şi, corelativ, responsabilitate sporită", explică Lia Savonea.
Printre obiectivele din proiectul de candidatură, Lia Savonea a menţionat "asigurarea unui dialog onest şi constructiv cu organismele şi instituţiile abilitate în vederea rezolvării aşa-ziselor 'probleme din justiţie', astfel cum sunt ele invocate în mod repetat".
Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Nicolae Andrei Solomon - vicepreşedinte. 

Sursa: Agerpres 

×
Subiecte în articol: lia savonea CSM