x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie O treime din oncologii României, dosar la DNA

O treime din oncologii României, dosar la DNA

31 Mai 2016   •   11:08

DNA a început urmărirea penală împotriva a 77 de medici specialişti oncologi din Bucureşti şi alte şapte judeţe, acuzaţi că ar fi luat mită de la o societate comercială care importă şi distribuie produse farmaceutice. Medicii ar fi beneficiat de o vacanţă în India, sub pretextul unui simpozion ştiinţific, fiind cazaţi la staţiuni aflate la 2.000 de kilometri distanţă de locul evenimentului. În România profesează aproximativ 250 de oncologi.

Vacanţa, pentru care compania farmaceutică a acoperit toate cheltuielile de transport, cazare, masă şi excursii, inclusiv pentru familiile medicilor, a avut loc în luna martie a anului 2012, potrivit procurorilor DNA. Compania a acoperit cheltuielile sub formă de sponsorizări, medicii fiind invitaţi la un congres despre cancerul la sân, la Bangalore, India. Deplasarea medi- cilor s-a realizat în intervalul 28 februarie-09 martie 2012, aceştia fiind cazaţi la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de kilometri de locul congresului. Delegaţia a fost dusă la Bangalore în ziua de 3 martie, fiind adusă înapoi la New Delhi în aceeaşi zi, deşi se presupunea că durata congresului va fi de 48 de ore. Procurorii DNA spun că trimiterea medicilor în India, care a costat o jumătate de milion de euro, a fost făcută de compania farmaceutică pentru a-i determina pe oncologi să promoveze medicamentele gene-rice importate de firmă în cursul tratamentelor cu pacienţii. „În contextul în care concurenţa pe piaţa farmaceutică era puternică, a apărut necesitatea unor măsuri de natură să determine medicii să prescrie sau să îndrume pacienţii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectivă, cu depăşirea limitelor permise de legea în domeniu”, se arată în comunicatul procuro-rilor. „Evenimentul ştiinţific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanţa acordată de societatea comercială medicilor pentru ca, în virtutea atribuţiilor lor de serviciu, să îndrume pacienţii spre produsele generice oncologie ale companiei”, se mai arată în comunicat.

Medicii participanţi la excursie au efectuat doar formalităţile ne- cesare care să ateste prezenţa lor la congres, fără a fi interesaţi în realitate de aspectul profe-sional. De altfel, aceştia nici nu au primit diplomele de partici-pare la finalul congresului, ci mult mai târziu când au fost făcute şi demersurile pentru obţinerea acestora. Comunicat DNA

 

×