x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Obiectele dacice, indisponibilizate de la Artmak, se află încă la Muzeul Naţional de Istorie a României

Obiectele dacice, indisponibilizate de la Artmak, se află încă la Muzeul Naţional de Istorie a României

08 Mar 2016   •   16:50
Obiectele dacice, indisponibilizate de la Artmak, se află încă la Muzeul Naţional de Istorie a României
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Valeriu Sângeorzan, reprezentant al casei Artmark, a declarat marţi, pentru News.ro, că cele 120 de obiecte dacice, pentru care au fost depuse la Direcţia pentru Cultură Bucureşti propuneri de clasare în categoriile patrimoniului naţional cultural, dar care au fost confiscate, în urmă cu 10 zile, de Inspectoratul General al Poliţiei, se află încă la Muzeul Naţional de Istorie a României.

”Cele 120 de obiecte dacice sunt încă la Muzeul Naţional de Istorie a României. Este o anchetă care va dura”, a declarat Valeriu Sângeorzan, directorul de Comunicare al casei de licitaţii Artmark, pentru News.ro.

Timp de o săptămână, Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a efectuat controale în depozitul casei Artmark şi, pentru că nu au fost găsite nereguli, măsura indisponibilizării a fost ridicată cu privire la toate obiectele de artă şi de colecţie sigilate.

”Din punctul nostru de vedere, problema era revolvată de atunci. Nu am primit nicio explicaţie de ce s-a ajuns de la obiectele acelea (dacice, n.r.) la controlul întregului depozit. Ce are Tonitza cu Burebista? Ei şi-au făcut controlul, iar pentru noi a fost cumva bine. E ca şi cum am fi obţinut un certificat de competenţă”, a mai spus Sângeorzan.

Casa de Licitaţii Artmark, înfiinţată în 2008, organizează licitaţii de artă şi de obiecte de colecţie din domenii diverse. Cu începere din septembrie 2010, când a organizat licitaţia ”România Regală”, casa Artmark se preocupă şi de promovarea în mediul cultural a tematicilor istorice – cel mai recent eveniment din această serie fiind expoziţia şi licitaţia ”Transilvania”, din 23 februarie 2016.

Casa Artmark a primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărţi hărţi, afişe, ceramică, selectând 120 în vederea consignării şi punerii în vânzare prin licitaţie.

”Conform legii, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, experţii specializaţi în istorie antică cu care casa Artmark colaborează au întocmit propuneri de clasare ale acestor artefacte în categoriile patrimoniului naţional cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care asa de Licitaţie le-a depus la Direcţia pentru Cultură Bucureşti”, precizau organizatorii licitaţiei, pe 27 februarie.

Casa organizatoare a cerut să i se comunice ”dacă vreunul dintre acestea figurează în evidenţele IGP ca fiind obţinut ilicit” şi ”dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicţie de comercializare”. În urma sesizării IGP, autorităţile au efectuat controale timp de o săptămână în depozitul casei de licitaţii Artmark, toate obiectele de artă fiind puse sub sechestru.

×
Subiecte în articol: artmark