x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Onea şi Negulescu, încă în funcţie pentru Secția de Procurori

Onea şi Negulescu, încă în funcţie pentru Secția de Procurori

de Ion Alexandru    |    30 Mai 2018   •   10:10
Onea şi Negulescu, încă în funcţie pentru Secția de Procurori

Lucian Onea trebuie să se prezinte, astăzi, la Secția de Procurori de la CSM, fiind citat, în calitatea pe care nu o mai are, de șef al DNA Ploiești, pentru a fi judecat disciplinar, într-un dosar al Inspecției Judiciare, în care este acuzat de exercitarea funcției cu rea-credință. Tot astăzi a fost citat și Mircea Negulescu, zis “Portocală”, în calitatea de procuror suspendat al Parchetului Câmpina, deși, în luna ianuarie, acesta a fost exclus de CSM din magistratură.

Secția de Procurori în materie disciplinară de la CSM urmează să se pronunțe, astăzi, asupra acuzațiilor aduse de Inspecţia Judiciară la adresa “unității de elită” a DNA, de la Ploiești. Vizați de ancheta disciplinară sunt Lucian Onea, Mircea Negulescu și Savu Alfred Virgiliu, trimiși în fața CSM încă de la începutul lunii trecute. Potrivit avizierului ședinţei din 30 mai, atât Lucian Onea, cât și Mircea Negulescu au fost citaţi în calitățile pe care nu le mai dețin, conform unor alte decizii recente ale aceluiași CSM.

Astfel, Lucian Onea este citat în calitate de procuror-șef al Serviciulu Teritorial Ploiești al DNA, în condițiile în care, săptămâna trecută, acesta a demisionat din funcția de conducere, demisie pe care CSM a admis-o, hotărând, totodată, ca Onea să ocupe o funcție de execuție la DNA Ploiești. În ciuda faptului că Parchetul General a început urmăriea penală împotriva sa. De asemenea, Mircea Negulescu este citat, tot pentru astăzi, în calitatea de procuror în cadrul Parchetului Judecătoriei Câmpina, suspendat din magistratură, în condițiile în care “Portocală” a fost exclus din magistratură, printr-o hotărâre a plenului CSM din luna ianuarie a anului curent. Deși Negulescu a atacat decizia excluderii la Înalta Curte, sancțiunea disciplinară își produce efectele. Nu și pentru Secția de Procurori, însă, conform citațiilor publicate oficial.

Acuzații

Cei trei “eroi” de la DNA Ploiești au fost cercetaţi disciplinar de Inspecția Judiciară, care a constatat, în 5 aprilie 2018, că și-au exercitat funcția cu rea-credință. Lucian Onea este acuzat că a solicitat arestarea preventivă a unei persoane, în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara țării, deși cunoștea că acestea au fost depuse, în baza unei înțelegeri prealabile, de o altă persoană.

În ceea ce-i privește pe Negulescu și pe Savu Alfred, aceștia sunt acuzați de nerespectarea secretului deliberării sau a confidențialității lucrărilor care au acest caracter și de exercitarea funcției cu gravă neglijență.

Toate faptele reținute de Inspecția Judiciară constituie abateri disciplinare, prevăzute de Legea 303/2004, și care pot fi sancționate chiar cu excluderea din magistratură.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Lucian Onea Mircea Negulescu