x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Onțanu, achitat pentru mită. DNA a întârziat 2 ani

Onțanu, achitat pentru mită. DNA a întârziat 2 ani

de Ion Alexandru    |    28 Iul 2017   •   08:30
Onțanu, achitat pentru mită. DNA a întârziat 2 ani
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, arestat și trimis în judecată, anul trecut, de DNA pentru luare de mită, a fost achitat, ieri, de Curtea de Apel București. Motivul: faptele pentru care fostul edil este acuzat s-au prescris cu doi ani înainte ca procurorii să înceapă urmărirea penală împotriva lui. Sentința nu este definitivă, însă, în fața evidenței prescripției intervenite, DNA riscă să piardă acest proces și în faza de atac.

 

Magistrații Curții de Apel București au decis, ieri, încetarea procesului penal împotriva lui Neculai Onțanu, pentu că fapta de luare de mită, pentru care a fost trimis în judecată, este prescrisă. Același lucru s-a întâmplat și în cazul avocatei Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, acuzată de DNA în același dosar pentru compicitate la luare de mită, aceasta fiind, însă, condamnată pentru spălare de bani, la trei ani cu suspendare.

În același dosar a mai fost trimis în judecată și fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Șutru, care, la rândul lui, a fost achitat pentru luare de mită și spălare de bani, în timp ce un alt inculpat, Aurel Radu, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani, acesta din urmă având de ispășit efectuarea a 60 de zile de lucru în folosul comunității.

Faimosul dosar în urma căruia Neculai Onțanu a fost, practic, scos din politică, vizează presupuse fapte de corupție petrecute în perioada 2006 – 2007. Neculai Onțanu a fost trimis în judecată, în luna iunie a anului trecut, fiind acuzat că a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la omul de afaceri Cristian Borcea, denunțător în această cauză, pentru ca, în schimb, să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai mutor terenuri, în suprafață totală de 83.500 de metri pătrați, amplasați pe raza sectorului 2 al Capitalei. Astfel, spun procurorii, Onțanu ar fi primit, în mod indirect, 1.500 de metri pătrați, în valoare de 1.441.495 de euro, pe strada Barbu Văcărescu. Terenul a fost transferat, cu titlu gratuit, de Cristian Borcea, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către Loredana Radu și Aurel Radu. Terenul i-a fost, ulterior, vândut lui Gabriel Oprea, nașul Loredanei Radu, iar nepoata a obșinut de la Primăria condusă de Neculai Onțanu o autorizație de construire, pe acest teren, a unei clădiri cu zece etaje.

Curtea de Apel București a dispus, tot ieri, confiscarea sumei de 1,8 milioane de euro de la Aurel și Loredana Radu, obligându-i, totodată, și la plata cheltuielilor de judecată, în cuantum de 12.000 de lei. Procurorii DNA au posibilitatea să atace cu apel hotărârea.

Neculai Onanu a fost pus sub urmărire penală în acest dosar în martie 2016, fiind chiar arestat preventiv. DNA a instrumentat acest dosar timp de trei luni, după care l-au trimis în instanță. Cu toate că faptele erau prescrise de doi ani. Potrivit art. 298 Cod penal, care incriminează luarea de mită, această infracțiune se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Art 54 Cod penal arată, însă, că faptele pedepsite cu maxim 10 ani de închisoare se prescriu în opt ani de la săvârșirea lor.

 

Curtea nu doar că a încetat procesul penal împotriva lui Neculai Onțanu, dar, prin constatarea prescriptției infracțiunilor, îl dau liber acestuia să mai poată ocupa, și pe viitor, funcția de primar

×