x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Orban salută decizia DIICOT de infirmare a clasării dosarului „10 august”

Orban salută decizia DIICOT de infirmare a clasării dosarului „10 august”

04 Aug 2020   •   21:02
Orban salută decizia DIICOT de infirmare a clasării dosarului „10 august”
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Premierul Ludovic Orban a transmis că salută decizia de marți a conducerii DIICOT, de infirmare a clasării dosarului „10 august”, considerând că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție.

Orban este de părere că doar o instanță învestită cu acest drept poate decide asupra dosarului „10 August” și salută decizia DIICOT de infirmare a clasării.

„Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției. Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, arată premierul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre priorități, iar Ministerul Afacerilor Interne l-a îndeplinit.

De asemenea, au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile, respectiv 10 şi 11 august.

DIICOT a anunțat, marți, redeschiderea dosarului „10 August”, astfel că foștii șefi ai Jandarmeriei vor fi din nou urmăriți penal. Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, infirmă, astfel, în parte, ordonanța de clasare a cazului.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dosar 10 august