x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Parchetul General spune că propunerea legislativă de desființare a SIIJ este deficitară

Parchetul General spune că propunerea legislativă de desființare a SIIJ este deficitară

19 Iun 2020   •   12:25
Parchetul General spune că propunerea legislativă de desființare a SIIJ este deficitară

Propunerea legislativă de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este deficitară și nu întrunește normele de tehnică legislativă cerute de lege, potrivit Secției resurse umane și documentare din Parchetul General.

„În ceea ce priveşte propunerea legislativă de faţă, se remarcă faptul că aceasta este identică ('mot-a-mot') cu propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie înregistrată la Senatul României cu numărul L612/2019, respinsă definitiv de Senat, în calitate de cameră decizională, în şedinţa din 11 decembrie 2019", potrivit sursei citate.

Mai mult, proiectul „nu întrunește normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind deficitar atât sub aspectul conținutului, cât și al fundamentării soluției legislative propuse”.

Totodată, în document se specifică faptul că proiectul este deficitar şi sub aspectul dispoziţiilor tranzitorii, impunându-se reglementarea unor ipoteze menite, pe de o parte, să asigure trecerea în mod procedural a dosarelor la unităţile de parchet care îşi vor redobândi competenţa, iar, pe de altă parte, să evite apariţia unor probleme similare celor întâmpinate cu ocazia înfiinţării secţiei.

„Au existat în trecut dispoziţii legale care prevedeau trecerea administrativă a cauzelor de la parchete sau instanţe desfiinţate la cele devenite competente (cea mai recentă reglementare în acest sens, aceea cuprinsă în art. 21 din Legea nr. 255/2013 de punerea în aplicare a N Cpp). Soluţia legislativă propusă, discutabilă de altfel, nu a creat probleme în transpunerea ei în practică întrucât legea prevedea în mod expres care sunt parchetul, respectiv instanţa competente (un singur parchet, respectiv o singură instanţă). În cazul SIIJ însă, stabilirea parchetului competent are în vedere mai multe criterii legale, noua competenţă putând varia atât după materie, cât şi după calitatea persoanei, precum şi după teritoriu. Decizia trebuie luată în fiecare caz în parte, acestea fiind motivele pentru care ea trebuie să fie rezultatul unei dispoziţii a magistratului, dispoziţie cu caracter procesual, de aplicare a normelor în materie de competenţă. În situaţia noastră, singura soluţie legală care se întrevede, din punctul nostru de vedere, este emiterea unei ordonanţe de declinare a competenţei", se mai menționează în document.

×