x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Percheziții la o grupare care ar fi manipulat piața de capital. Milionarul Călin Donca, reținut

Percheziții la o grupare care ar fi manipulat piața de capital. Milionarul Călin Donca, reținut

de Redacția Jurnalul    |    19 Sep 2023   •   15:00
Percheziții la o grupare care ar fi manipulat piața de capital. Milionarul Călin Donca, reținut

Polițiștii și procurorii DIICOT Brașov au făcut luni 17 percheziții la membrii unei grupări cercetați într-un dosar pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală, operațiuni de manipulare a pieței de capital și înșelăciune. Milionarul Călin Donca a fost reținut.

Potrivit IPJ Brașov, au fost făcute 17 percheziții domiciliare, în județele Brașov, Dolj și Buzău, pentru documentarea unor activități ilegale a 5 persoane.

Din cercetările efectuate până la acest moment a reieșit că, la nivelul municipiului Brașov, începând cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri ar fi desfășurat activități circumscrise infracțiunii de evaziune fiscală. Aceștia ar fi înregistrat în contabilitatea unor societăți operațiuni fictive, cu consecința micșorării bazei de calcul a impozitului pe profit si a măririi cuantumului TVA deductibilă. Prejudiciu ajunge la 4.346.286 de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operațiuni fictive, liderul grupării ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării, dintre care una ar fi înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai, precum și achiziționarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD, toate acestea fiind însușite din patrimoniul societății, fapt care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare având consecințe deosebit de grave.

Totodată, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, deținut și controlat de către aceștia, creând propria monedă virtuală.

„Având în vedere interesul scăzut pentru aceasta, membrii grupării ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând, totodată, persoanele interesate în eroare, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investiția în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, și reușind obținerea unor sume importante de bani (aproximativ 700.000 USD)”, arată polițiștii.

În urma perchezițiilor au fost ridicate trei autoturisme, iar 5 persoane au fost duse la unitatea de poliție.

Procurorii au fispus luni reținerea a 4 persoane, iar marți a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov cu propunerea de arestare preventivă a 3 dintre bănuiți pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele reținutre este și milionarul Călin Donca.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: perchezitii moneda virtuala Călin Donca