x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie PÎCCJ în legătură cu protocolul secret semnat cu SRI în 2016: În 2018 s-a cerut declasificarea

PÎCCJ în legătură cu protocolul secret semnat cu SRI în 2016: În 2018 s-a cerut declasificarea

24 Aug 2018   •   13:37
PÎCCJ în legătură cu protocolul secret semnat cu SRI în 2016: În 2018 s-a cerut declasificarea

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii pe 8 decembrie 2016, unul cu caracter nesecret, iar altul clasificat secret de stat, pentru care a cerut declasificarea în martie 2018, precizează PÎCCJ într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES. 

Precizările vin în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele de cooperare încheiate în anul 2016 între SRI şi PÎCCJ. 

''La data de 8.12.2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii: I. Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (nesecret), publicat pe site-ul Ministerului Public. II. Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret)'', arată PÎCCJ. 

Referitor la protocolul SRI - PÎCCJ clasificat ca secret de stat, Parchetul precizează că obiectul acestuia se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea Parchetului cu privire la infracţiunile constatate de SRI şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI şi ale Codului de procedură penală. 

Potrivit PÎCCJ, protocolul şi-a încetat efectele la 13 martie 2017, prin acordul instituţiilor semnatare. 

La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului. 

La 22 martie 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat SRI acordul în acest sens, menţionează sursa citată. 

''Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20 martie 2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului'', precizează PÎCCJ. AGERPRES

×