Partidul Naţional Liberal cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să ia în discuţie propunerea ca preşedintele CSM, Lia Savonea, să se adreseze Curţii Constituţionale, având în vedere că soluţionarea cererii DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu a depăşit de cinci ori termenul impus de Regulamentul Senatului.
"Este cu totul revoltătoare pasivitatea preşedintelui CSM, care refuză să sesizeze Curtea Constituţională în acest caz, fiind evident blocajul instituţional dintre Senatul României şi Ministerul Public. Faptul că doamna Lia Savonea preferă să nu se preocupe de înfăptuirea justiţiei, aşa cum fişa postului i-o cere, şi omite să ia poziţie faţă de situaţia lui Călin Popescu-Tăriceanu arată dubla măsură în care operează actualul preşedinte al CSM. Totul, în condiţiile în care alţi preşedinţi ai CSM au uzitat de această cale legală pentru a se adresa Curţii Constituţionale în situaţii similare. Reluăm apelul public, de această dată către membrii CSM, de a lua în discuţie propunerea ca preşedintele CSM să se adreseze Curţii Constituţionale cu privire la acest conflict juridic de natură constituţională, generat de încălcarea principiului colaborării loiale şi de depăşirea de cinci ori a termenului impus de Regulamentul Senatului pentru soluţionarea cererii de urmărire penală", se arată într-un comunicat al PNL.
Liberalii îşi arată, de asemenea, nemulţumirea legată de faptul că marţi Comisia juridică a Senatului a suspendat din lipsă de cvorum şedinţa în care era de aşteptat să fie dezbătută solicitarea DNA referitoare la preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.
"După 5 luni de tergiversare a solicitării privind începerea urmăririi penale în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, senatorii PSD-ALDE din Comisia juridică au găsit de cuviinţă să obţină o nouă amânare prin boicotarea şedinţei acestui for. (...) Această conduită a parlamentarilor PSD-ALDE este o batjocură împotriva tuturor celor care cred în principiul egalităţii în faţa legii, fără de care o democraţie nu se poate defini. Încălcarea acestui principiu de către reprezentanţii PSD-ALDE reprezintă, în fapt, negarea mandatului primit în alegeri în mod democratic", au menţionat liberalii.
PNL consideră că preşedintele Senatului urmăreşte prescrierea faptelor pentru care este cercetat.
"Călin Popescu-Tăriceanu urmăreşte, în fapt, prescrierea faptelor de corupţie pentru care este cercetat, prin amânarea la nesfârşit a deciziei în cazul său. De altfel, rolul Senatului nu este acela de a decide asupra vinovăţiei sau a nevinovăţiei lui Călin Popescu-Tăriceanu, întrucât acest lucru este atributul instanţei de judecată, ci de a permite procurorilor continuarea anchetei penale", mai spun liberalii. AGERPRES