x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Poliţişti ţinuţi un an la poartă de un fost primar

Poliţişti ţinuţi un an la poartă de un fost primar

de Mariana Zaharia    |    02 Noi 2018   •   16:08
Poliţişti ţinuţi un an la poartă de un fost primar
Sursa foto: BCFC/Getty Images/iStockphoto

Un fost primar argeşean a ţinut pe loc cercetările într-un dosar penal pentru că pleca de acasă ori de câte ori îl căutau poliţiştii. Deşi agenţii aveau mandat pe numele lui Gigi Fănel Proca, fostul edil al comunei argeşene Berevoeşti, bărbatul i-a sfidat de mai multe ori. Aproape un an de zile au încercat să îl ducă la o expertiză medicală prin care să i se stabilească discernământul. Pentru că legea este prost făcută în cazul unor astfel de mandate, poliţiştii erau nevoiţi să stea la poartă.

De comuna Berevoeşti au auzit mii de români în 2017 când ofiţerii BCCO Argeş au descoperit satul în care existau sclavi. Imaginile cu oamenii ţinuţi legaţi şi înfometaţi au fost preluate chiar şi de televiziuni din Statele Unite ale Americii. Anchetatorii spun că erau cele mai grave fapte penale petrecute acolo, dar nu singurele. Conducerea localităţii a fost predată din tată în fiu, iar procurorii investighează modul în care lucrări plătite de Primărie ar fi ajuns la firma fiului fostului edil, Gigi Fănel Proca. “Era comuna SRL, tatăl conducea, copiii primeau contracte, şi e vorba de sume mari. În timpul cercetărilor, el a spus că are probleme de sănătate şi, credem noi, la sugestia avocatului, a spus că nu ar avea discernământ. Ca să scape, ar trebui ca expertiza să spună că discernământul este abolit”, a dezvăluit unul dintre anchetatori. Numai că fostul primar nu a vrut să meargă de bună voie la psihiatru, iar poliţiştii au încercat cu mai multe mandate. De fiecare dată, agenţii din localitate îl rugau să fie acasă într-o anume zi şi la o anume oră, iar el promitea că aşa va face. Când mergeau după el, poliţiştii stăteau la poarta la care nu le răspundea nimeni. „Este vorba de mandat de aducere care nu le permite poliţiştilor să se intre în casă, ci doar să îl invite pe respectivul, de la uşă, să meargă cu ei. Dacă nu îl găsesc, trebuie să facă cercetări şi să afle unde e, ceea ce înseamnă alt timp pierdut. Procedura este progresivă şi greoaie, iar pentru a-l amenda trebuie să îl găseşti”, au mai explicat anchetatorii.

Un judecător a rezolvat cazul

După atâtea încercări, un judecător argeşean le-a dat dreptul poliţiştilor să îl ia pe bărbat de oriunde, iar fostul edil s-a întâlnit pe drum cu ofiţierii Poliţiei Piteşti. A durat două zile, cea în care au fost emise actele şi cea în care a fost făcută expertiza de care era nevoie. Gigi Fănel Proca nu a răspuns la telefon pentru a ne spune de ce a ales să îi ţină pe drumuri pe poliţişti, aşa că am încercat să cerem o părere prin fiul lui, actualul primar, Florin Proca. Edilul a spus că proba expertizei a fost cerută chiar de părintele lui şi că pentru fiecare absenţă, atunci când veneau poliţiştii, există o justificare depusă la dosar. “Nu vreau să par nepoliticos, dar mai multe o să vă rog să îl întrebaţi pe tatăl meu sau chiar pe domnii poliţişti care v-au dat detaliile. Eu ştiu că au existat explicaţii de fiecare dată”, a spus fiul lui Proca.

Procurorii susţin că fostul edil ar fi dat contracte de la Primărie către firmele copiilor şi că prejudiciul este foarte mare. În Argeş, Gigi Fănel Proca este numit de presa locală “Toacă bani”.


 

 

×