Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a prelungit cu încă 30 de zile măsura arestării preventive faţă de procurorul Liviu Tudose şi poliţiştii Viorel Dosaru şi Constantin Ispas, urmăriţi penal în dosarul în care este pus sub acuzare şi deputatul Sebastian Ghiţă.
Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al instanţei supreme, magistraţii au admis propunerea DNA Ploieşti şi au dispus prelungirea măsurii arestării preventive a celor trei inculpaţi, pe o durată de 30 de zile, respectiv de la data de 24.04.2016 până la data de 23.05.2016, inclusiv.
Decizia nu este definitivă, ea fiind deja contestată de Tudose, Dosaru şi Ispas.
Potrivit DNA, Liviu Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, şi Viorel Dosaru, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova şi fost subsecretar în MAI, sunt acuzaţi că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii dintr-un dosar care nu erau destinate publicităţii, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar şi în protejarea intereselor unor persoane şi firme cercetate în cauza respectivă.
Astfel, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, Liviu Tudose a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.
Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.
Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obţine funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice pentru sine, dar şi acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.
De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, şeful IJP Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie - septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, în schimbul menţinerii în funcţie sau promovării în alte funcţii de conducere.
Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploieşti, a permis ofiţerului de poliţie Constantin Ispas accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii din acelaşi dosar al PCA, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informaţiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obţinute, urmărind accederea în funcţii de conducere în cadrul MAI.
Mihăilă mai este acuzat şi că în vara anului 2014, în calitatea deţinută, a ticluit probe nereale, fiind vorba despre o plângere formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeaşi unitate de parchet, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals în declaraţii. Plângerea respectivă, nedatată şi nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofiţer cu funcţie de conducere în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, pentru a fi valorificată.
Deputatul Sebastian Ghiţă mai este acuzat în acest dosar şi de faptul că a condus pe drumurile publice un autoturism având permisul suspendat.
Iniţial, în acest dosar a fost arestat şi Aurelian Mihăilă, însă instanţa a admis contestaţia inculpatului şi a decis punerea sa în libertate sub control judiciar. De asemenea, procurorii DNA Ploieşti au cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă, cererile fiind respinse de Camera Deputaţilor.
În context, procurorii au dispus faţă de acesta măsura controlului judiciar pe cauţiune stabilită la 13 milioane de euro. AGERPRES