Paul-Philippe a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 20.000 de euro și a unei garanții personale de 30.000 de euro. Decizia instanței malteze a fost influențată de vârsta înaintată a acestuia și de legislația locală care prevede un termen maxim de 60 de zile pentru arestul preventiv în astfel de cazuri.
Pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis predarea Prințului Paul-Philippe al României, însă hotărârea nu este definitivă. Autoritățile române continuă eforturile de a-l aduce în țară pe acesta, subliniind că justiția va proceda cu rigurozitate, indiferent de notorietatea celor implicați, potrivit Antena 3 CNN.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a acceptat să dezbată în procedură de urgență întrebările preliminare trimise de Curtea de Apel Brașov în cazul Prințului Paul. Comisia Europeană a exprimat un punct de vedere favorabil statului român, subliniind că un stat membru nu poate refuza executarea unui mandat european de arestare (MEA) doar pe baza presupuselor nereguli privind depunerea jurământului de către judecătorii implicați în condamnare. De asemenea, CE a precizat că un mandat european de arestare nu poate fi refuzat doar pentru că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași mandat.