x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procesul „Mineriada ’90”, la Sala de Festivități

Procesul „Mineriada ’90”, la Sala de Festivități

de Dan Constantin    |    28 Mar 2019   •   11:48
Procesul „Mineriada ’90”, la Sala de Festivități

Evenimentele violente care au zbuciumat Bucureștii în 13-15 iunie 1990, cercetate timp de peste două decenii de echipe succesive de procurori, sunt acum judecate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul a fost început în 22 iunie 2017, la Secția penală, dar de atunci nu a depășit camera preliminară. Complicațiile juridice ale unui dosar-„mamut”, cu numeroși inculpați și părți responsabile civilmente, plus persoane constituite parte civilă, ridică și probleme de spațiu pentru ședințe, multe programate din această cauză în Sala de Festivități a Tribunalului București.

Dosarul „Mineriada 13-15 iunie 1990” a fost inclus, alături de dosarul „Revoluției - decembrie 1989”, în categoria „istorice”, finalizarea lor fiind trecută în proiectele de management ale generalilor Gheorghe Coșneanu și Ion Alexandru, care au preluat în ianuarie 2017 conducerea Secției Militare din Parchetul General. Împingerea lor spre instanță a fost impulsionată de presiuni politice, deși elucidarea evenimentelor nu au făcut-o complet nici istoricii. O pleiadă de persoane și-au găsit celebritatea și prosperitatea „lipindu-se” de momentele violențelor, dându-le proprii interpretări partizane. Ca atare, procesele în cauză sunt considerate de inculpați, dar și de o parte largă a societății răzbunări politice pasate spre rezolvare justiției. În dosarul nr. 1752/1/2017 -  „Mineriada iunie 1990” - sunt în judecată 34 de părți. Inculpații  trimiși de procurori în instanță sunt liderii FSN și ai CPUN, care exercitau puterea provizorie după evenimentele din decembrie ’89, lideri ai minerilor, comandanți de unități ale Internelor. Ca părți responsabile civilmente, instanța a numit Guvernul și instituțiile de forță (Armată, Minister de Interne, SRI, Academia de Poliție), societăți comerciale, sindicate; ca parte civilă au fost constituite în prima fază a procesului șase persoane cu statut de victime. Mulți dintre „actorii  principali” ai evenimentelor, cu decizii importante, au ieșit din scenă.  Atanasie Stănculescu, ministrul Apărării, Mihai Chițac, ministrul de Interne, nu mai sunt în viață; la fel, amiralul Cico Dumitrescu, generalul Diamandescu. Rechizitoriul scapă însă momente-cheie ale evenimentelor produse în 13 iunie: asaltul asupra Ministerului de Interne, incendierea și devastarea unor arhive, distrugerea și jefuirea unor magazine, tentativele de forțare a intrării spre sediul Băncii Naționale din Lipscani.  

35 de termene, 30 de avocați din oficiu

Nimeni nu poate acuza completul C6 CP de la ÎCCJ că trenează procesul Mineriadei. De la prima ședință de judecată, din 20 februarie 2018, și până acum au fost programate 35 de termene. La primul, magistrații au fixat ca loc de judecată Sala de Festivități de la Tribunalul București, etaj 4, unde se vor desfășura în continuare multe dintre termene. De asemenea, a fost solicitat Baroului București să desemneze 30 de avocați din oficiu pentru a asista apărarea numeroaselor persoane înscrise ca părți civile. Au urmat în cascadă excepții de neconstituționalitate și sesizări de neconstituționalitate referitoare la dispoziții ale Codului de Procedură Penală făcute de judecătorul de cameră preliminară, de Asociația 21 Decembrie, Asociația Victimelor Mineriadelor, de inculpați și părțile civile reprezentate colectiv, 22 de persoane, de avocat Cătălin Georgescu. Până în 3 octombrie 2018 nu se lămurise încă legalitatea sesizării instanței, verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Abia în 14 ianuarie 2019 a fost dispusă introducerea în cauză a părților civilmente responsabile, lista acestora fiind extinsă la 13 instituții, cu includerea Ministerului Public - Parchetul de pe lângă ÎCCJ și Ministerului Economiei.

Un „schelet” în dulapul Monicăi Macovei

În premieră, putem avea o decizie a unei instanțe prin care Parchetul General să fie obligat să plătească daune victimelor Mineriadei din iunie 1990 pe care le-a anchetat. Parchetul de pe lângă ÎCCJ fiind parte civilmente responsabilă pentru că a participat la anchetarea celor reținuți în timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Potrivit rechizitoriului, atunci au fost private de libertate 1.242 de persoane „pe motive de ordin politic”. O echipă de procurori de la Procuratura Capitalei, condusă de Monica Macovei, a mers la unitatea militară de la Măgurele unde se aflau cei reținuți pentru a întocmi actele necesare arestărilor masive. În cercetarea evenimentelor, în primele anchete care au încercat să stabilească răspunderile pentru victimele înregistrate în cursul acțiunilor de restabilire a ordinii, unul dintre procurorii respectivi a descris felul în care echipa de la Parchet a fost condusă de Monica Macovei. Acest „schelet” din dulapul „apărătoarei democrației” a fost bine ascuns, Macovei încercând o operațiune de autospălare, declanșând din proprie inițiativă, atunci când funcționa în Parchetul General, o anchetă privind respectarea legalității în „cazul Măgurele”.

Concurență ÎCCJ - Tribunal pe spațiu închiriat

Completul care judecă în procesul Mineriadei este excedat de sarabanda de cereri de neconstituționalitate și de complicațiile respectării procedurilor de citare a părților vătămate, a moștenitorilor ori succesorilor acestora și dă ca termen limită 26 martie 2019 pentru citare, evident tot la Sala de Festivități. Locul ales pentru ședințele de judecată ale Dosarului Mineriadei, sala mai încăpătoare de la Tribunalul București, cu destinația „festivități”, este însă solicitat și de gazde. Ca atare, C6 CP menționează în încheierea de ședință din 5 martie 2019: ,,În situația în care dezbaterile nu se vor finaliza la termenul din data de 26 martie 2019, având în vedere, pe de o parte, faptul că Sala de Festivități a Tribunalului București este o sală închiriată, iar pe de altă parte, faptul că în această sală sunt stabilite ședințe de judecată și de către completele de judecată din Tribunalul București, fiind ținută în acest sens care nu poate fi modificată de pe o zi pe alta, (...) stabilește termene de judecată în continuarea dezbaterilor la datele de 27, 28 și 29 martie, ora 9, Tribunalul București, Sala de Festivități, etaj 4, Completul nr. C6CP”. Pentru a fi în logica acestui anunț, deja pe site-ul Înaltei Curți, au fost postate soluțiile din 26, 27 și 28 martie: Amână cauza! Următoarea „stație”, din 29 martie, tot la Sala de Festivități, etaj 4, TMB. Ieșirea pe partea dreaptă!

,,Rechizitoriul scapă momente-cheie ale evenimentelor produse în 13 iunie: asaltul asupra Ministerului de Interne, incendierea și devastarea unor arhive, distrugerea și jefuirea unor magazine, tentativa de forțare a intrării spre sediul Băncii Naționale din strada Lipscani”

 

 

×
Subiecte în articol: procesul mineriada