x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul General nu vrea control la dosare pentru agresiuni sexuale la minori

Procurorul General nu vrea control la dosare pentru agresiuni sexuale la minori

de Dan Constantin    |    11 Iun 2020   •   14:51
Procurorul General nu vrea control la dosare pentru agresiuni sexuale la minori

În ședința de plen a CSM a fost introdus un punct care vizează o temă de maximă actualitate , cu dezbateri aprinse în spațiul public- infracțiunile sexuale asupra minorilor. Pe ordinea de zi figura , la punctul 9 „Analiza necesității efectuării unui control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minori”.

Cine a avut rețineri explicite la declanșarea unui asemenea control? Chiar Procurorul general Gabriela Scutea, care a încercat să justifice cu argumente alambicate că un control tematic ar afecta independența magistraților. Alți membri ai CSM au susținut însă declanșarea controlului pe o temă de mare actualitate. Judecătoarea Cornelia Marcu, de la ÎCCJ, a subliniat că numeroasele decizii CEDO pe această temă VIZEAZĂ SISTEMUL JURIDIC DIN ROMÂNIA, și nu poate fi ignorată această situație. În favoarea controlului a pledat și Victor Alistar, membru CSM din partea societății civile.

 După cazul Caracal au fost descoperite și au intrat în atenția publică numeroase cazuri de agresiuni sexuale asupra minorilor în care procurorii sau instanțele de judecată au manifestat maximă toleranță față de infractori. Traficul de minori, exploatarea sexuală a minorilor, proxenetismul sunt infracțiuni în creștere dar Procurorul General nu dorește o analiză profesională a CSM pe acest domeniu.

×