x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Reacția Elenei Udrea despre cei 12 ani de închisoare solicitați de DNA

Reacția Elenei Udrea despre cei 12 ani de închisoare solicitați de DNA

27 Ian 2021   •   15:46
Reacția Elenei Udrea despre cei 12 ani de închisoare solicitați de DNA
Sursa foto: Lucian Alecu

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea a reacționat prompt în urma solicitării DNA ca fostul demnitar să fie condamnat la 12 ani de închisoare. Aceasta este acuzată, împreună cu Ioana Băsescu, fiica fostului președnte Traian Băsescu, pentru care s-au cerut 15 ani de închisoare, în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009.

Reacția Elenei Udrea a fost promptă, aceasta spunând că avea șanse mai mari ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică dacă ar fi omorât-o pe fosta șefă a acestei instituții, Laura Codruța Kovesi.

"Cred că, dacă o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest rechizitoriu în 2017, aveam şanse la o solicitare de pedeapsă mai mică din partea DNA. P.S. Dacă prin absurd, beneficiarul panourilor cu mesaj privind referendumul ar fi Traian Băsescu, aşa cum zic procurorii Bulancea şi Kovesi, oare ea, care aştepta cu înfrigurare în sufrageria lui Oprea să câştige Traian Băsescu alegerile, că să o menţină în funcţia de procuror general şi apoi să o pună şefă DNA, nu e la fel de beneficiară?", a scris Udrea pe Facebook.

Totodată, ea precizat că acuzațiile nu sunt de fapt pentru dosarul campaniei electorale din 2009, ci pentru referendumul privind Parlament unicameral.

"Câteva consideraţii despre termenul de ieri din dosarul în care sunt acuzată alături de Ioana Băsescu şi alte 4 persoane. A fost ultimul termen, cel în care şi procurorul şi avocaţii au pus concluzii. Prima consideraţie, acuzaţiile se referă nu la campania electorală din 2009 de alegere a preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum greşit se spune, pentru că procurorii au amestecat intenţionat lucrurile, ca să îl implice pe fostul preşedinte, ci la campania privind referendumul pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300, desfăşurat în aceeaşi perioadă cu alegerile prezidenţiale. Aici, întrebarea pe care am pus-o instanţei, argumentat cu prevederile Constituţiei şi ale Legii Referendumului, a fost cine este beneficiarul sumelor de bani care fac obiectul acuzaţiei, cu care s-au plătit panouri pe care era scris 'Vino şi tu la Referendum'?

A doua consideraţie este referitoare la pedepsele spre maximul prevăzut de lege, pe care procuroarea de şedinţă le-a propus în ceea ce mă priveşte pe mine, spre 12 ani! şi pe Ioana, spre 15 ani! Deci nimeni nu a luat niciun ban, nici măcar nu s-a plătit ceva pentru candidatul Traian Băsescu, ci s-au plătit panouri de informare cu privire la referendum şi cu îndemnul către cetăţeni la a participa la votul pe acest subiect de interes naţional, pe care l-am arătat mai sus ca fiind tema consultării populare din 2009", precizează aceasta. 

DNA a cerut Curții de Apel București condamnarea Elenei Udrea la 12 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Totodată, notarul public Ioana Băsescu a fost acuzată de instigare la delapidare și la spălare de bani, pentru care DNA a solicitat 15 ani de închisoare. Jurnalistul Dan Andronic a fost acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. 

În același dosar mai sunt judecați Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie. 

 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea