x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Reacție explozivă a USR după ce CSM a refuzat să aprobe desființarea SIIJ: E un moment foarte trist pentru justiția noastră

Reacție explozivă a USR după ce CSM a refuzat să aprobe desființarea SIIJ: E un moment foarte trist pentru justiția noastră

28 Mai 2020   •   14:03
Reacție explozivă a USR după ce CSM a refuzat să aprobe desființarea SIIJ: E un moment foarte trist pentru justiția noastră

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, joi, după decizia CSM de a aviza negativ desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție că este ”un moment foarte trist pentru justiția noastră”

 

”CSM a avizat negativ astăzi propunerea noastră de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție inventate de Liviu Dragnea. 10 din 19 membri CSM au apreciat că această secție trebuie să fie menținută. Este un moment foarte trist pentru justiția noastră. Înființarea SIIJ a fost criticată de mii de magistrați români, care au depus memorii și au protestat public, de Comisia Europeană, de GRECO. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate”, a scris pe Facebook deputatul USR Stelian Ion.

 

El mai arată că unii membri CSM au criticat chestiuni de tehnică legislativă, deși Consiliul Legislativ, organism constituțional care dă avize sub aspectul normelor de tehnică legislativă, a dat un aviz favorabil.

 

”De asemenea, au mai fost amintite unele chestiuni referitoare la dispozițiile tranzitorii care puteau fi lesne completate cu 1-2 amendamente, așa cum s-a procedat, spre exemplu, în cazul propunerii făcute de curând de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Pare o dublă măsură. Am fost dezamăgit și de comentariul ministrului justiției care, la începutul ședinței, și-a exprimat în mod ironic speranța că USR a reușit să își asigure o majoritate în Parlament pentru votul pe acest proiect. De când e condiționată depunerea unui proiect de obținerea unui angajament din partea celorlalte partide? Poate ar fi de observat că noi nu am propus în proiectul nostru superimunitati pentru unii magistrați și competențe exorbitante în favoarea procurorului general pe toate dosarele în care sunt cercetați magistrații, așa cum a propus domnia sa la începutul anului în proiectul pe care ulterior l-a și retras rapid. Mergem mai departe cu acest proiect, vom ține cont de toate comentariile și propunerile pertinente și vom solicita un vot în Parlament. Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea și cine nu”, a adăugat Stelian Ion.

 

CSM a avizat, joi, negativ proiectul USR de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Procurorii şi judecătorii din CSM au avut păreri împărţite în privinţa utilităţii SIIJ. Votul a fost de 10 „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul.

Mediafax

×
Subiecte în articol: usr CSM Stelian Ion