x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Rechizitoriu DNA: Florică şi Pescariu l-au determinat pe ministrul Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia Microsoft

Rechizitoriu DNA: Florică şi Pescariu l-au determinat pe ministrul Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia Microsoft

28 Sep 2017   •   19:05
Rechizitoriu DNA: Florică şi Pescariu l-au determinat pe ministrul Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia Microsoft

Omul de afaceri Claudiu Florică şi fostul tenismen Dinu Pescariu l-au determinat pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu să impună condiţii restrictive la licitaţia pentru licenţele Microsoft, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie. 

"Persoanele care l-au determinat pe Sandu Gabriel, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, să aprobe documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru "Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare" (...), deşi aceasta conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţie, şi în acelaşi timp să menţină respectivele condiţii restrictive pe întreaga procedură a licitaţiei, prin care să fie favorizată D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii formate din D-Con.Net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG şi Dim Soft SRL, au fost inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai D.Con-Net AG", se arată în rechizitoriu. 

Această situaţie reiese şi din declaraţia de martor dată de Dorin Cocoş în acest dosar. El a arătat că afacerea i-a fost prezentată de Florică şi Pescariu, care i-au spus că este vorba de un comision de 16-17 milioane de euro, pe care îl vor împărţi cu Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan. 

Potrivit afirmaţiilor lui Cocoş, câte 4 milioane de euro ar fi primit el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, restul sumei urmând să fie împărţită între Pescariu şi Florică. 

"Precizez că scopul pentru care au fost plătiţi cei 16-17 milioane de euro în contul firmei Barringwood în Elveţia era ca ministrul Gabriel Sandu să elaboreze caietul de sarcini cu specificaţiile date de Claudiu Florică, în aşa fel încât firma lui, şi anume D.Con.Net, să câştige această licitaţie", a susţinut Dorin Cocoş. 

Gheorghe Ştefan, la rândul său martor în dosar, a declarat că în ianuarie 2009, în cadrul unei întâlniri cu Cocoş, Pescariu şi Florică, a aflat de la aceştia că doresc să facă o afacere cu Ministerul Comunicaţiilor condus de Gabriel Sandu, pe care chiar el îl propusese în funcţie, în calitatea sa de vicepreşedinte al PDL. 

Gheorghe Ştefan a recunoscut intermediat o discuţie a celor trei cu ministrul, întâlnirea având loc după o săptămână în biroul lui Dorin Cocoş de la un hotel din Bucureşti. 

"În interiorul biroului erau atât o masă ovală, cât şi o altă masă, tip birou. Eu am stat iniţial la masa ovală cu toţi aceştia, auzind astfel că au discutat despre organizarea unei licitaţii, şi anume despre procedura şi caietul de sarcini aferent şi la ce mod să fie încheiat şi unde să se organizeze licitaţia în aşa fel încât să pară că este legală, dar să o câştige firma lor", a afirmat Gheorghe Ştefan. 

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimişi în judecată miercuri de procurorii anticorupţie în dosarul "Microsoft 3". 

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a lui Claudiu Florică, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, şi a lui Dinu Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi spălare a banilor, dar şi a lui Călin Tatomir, la data faptelor director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi spălare a banilor. 

Prejudiciul reţinut în dosar este în sumă de 51.396.344,76 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344,76 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în acelaşi cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: claudiu florica Dinu Pescariu