Avocatul Poporului a promovat un recurs în interesul legii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu practica neunitară a instanţelor cu privire la încadrarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor.
"Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un recurs în interesul legii având ca obiect problema de drept referitoare la interpretarea şi aplicarea art. 22 din Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată. În opinia Avocatului Poporului, locurile de muncă ocupate de salariaţii din serviciile de anatomie patologică, prosecturi ale spitalelor şi de personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie, anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară sunt încadrate în categoria locurilor de muncă deosebite chiar prin lege", spune Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.
Promovarea recursului în interesul legii s-a datorat constatării unei practici judiciare neunitare a instanţelor de judecată în ceea ce priveşte încadrarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor, precum şi personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară în categoria locurilor de muncă în condiţii deosebite de muncă.
În sesizarea formulată, Avocatul Poporului a susţinut că prevederile Legii nr. 104/2003, republicată, conţin dispoziţii speciale, derogatorii de la dreptul comun, de încadrare a unor locuri de muncă în condiţii deosebite, instituind un regim juridic distinct, aplicabil, prin efectul legii, unei categorii speciale şi restrânse de personal, fără a fi necesară parcurgerea procedurii reglementate de HG 261/2001, 246/2007 şi 1014/2015. AGERPRES