x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Recursul formulat de Traian Băsescu, în dosarul în care este acuzat că a colaborat cu Securitate, va fi judecat în noiembrie

Recursul formulat de Traian Băsescu, în dosarul în care este acuzat că a colaborat cu Securitate, va fi judecat în noiembrie

07 Ian 2021   •   16:56
Recursul formulat de Traian Băsescu, în dosarul în care este acuzat că a colaborat cu Securitate, va fi judecat în noiembrie

Secția de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pentru 5 noiembrie 2021 începerea judecării recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care este acuzat că a fost colaborator al Securității.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a decis că fostul președinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securătiții. În iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanța supremă – Secția de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a depus documente în instanță care atestă că președintele Traian Băsescu a dat note informative ce ar dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

În timpul procesului de la Curtea de Apel București, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al Securității.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul", a spus, atunci, Băsescu.

De asemnea, acesta a afirmat în sala de judecată că nu a știut că i s-a dat un nume conspirativ, ci că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Nu am știu că Contrainformațiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale”, a mai spus acesta.

×
Subiecte în articol: traian basescu securitate colaborator