x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie România, somată să pună în aplicare normele UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție

România, somată să pună în aplicare normele UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție

30 Oct 2020   •   21:48
România, somată să pună în aplicare normele UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție

Comisia Europeană solicită Bulgariei, Croației, Ciprului și României să pună în aplicare integral normele UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Răspunsul motivat se trimite în 2 luni sau cazul ajunge la CJUE.

Această directivă este unul dintre elementele-cheie ale cadrului juridic al UE privind standardele minime comune pentru un proces echitabil, care garantează că drepturile persoanelor suspectate și acuzate beneficiază de protecție suficientă.

Directiva consolidează încrederea reciprocă a statelor membre în sistemele lor de justiție penală și facilitează astfel recunoașterea reciprocă a deciziilor în materie penală.

„Comisia consideră că măsurile naționale de transpunere notificate de Bulgaria, Croația, Cipru și România constituie doar o transpunere parțială a directivei și că lipsesc anumite dispoziții din directivă. În special, Comisia a identificat deficiențe în ceea ce privește referirile publice la vinovăție, de exemplu, atunci când autoritățile publice se referă la o persoană ca fiind vinovată în declarații publice, precum și în ceea ce privește disponibilitatea unor măsuri adecvate dacă se întâmplă acest lucru. De asemenea, există lacune în ceea ce privește modul în care persoanele suspectate sau acuzate sunt prezentate, de exemplu în fața instanței, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, și în ceea ce privește dreptul de a fi prezent la proces. Comisia a trimis celor patru state membre o scrisoare de punere în întârziere în mai 2018”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.

Vineri, Comisia a trimis avize motivate celor patru state membre, acordându-le două luni pentru a răspunde.

În caz contrar, cazul poate fi înaintat Curții de Justiție a UE.

Comisia închide, de asemenea, vineri, cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care au fost deschise împotriva Greciei, a Luxemburgului, a Slovaciei și a Suediei, deoarece aceste țări au adoptat norme naționale de transpunere a directivei, potrivit documentului citat.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: somație UE