Înalta Curte de Casație și Justiție va avea o nouă conducere. Mandatul sulfuros al Liviei Stanciu a fost scurtat cu câteva luni prin trecerea surprinzătoare a acesteia la Curtea Constituțională la propunerea instituției prezidențiale. Conflictul Stanciu-Rarinca a perturbat grav atmosfera în prima instanță a țării și a produs în cascadă decizii penibile ale CSM. O sfeștanie cu rugăciunea pentru casa tulburată de duhurile rele s-ar impune înainte de instalarea președintelui ÎCCJ, demersul nefiind contestat de justițiabilii care jură cu mâna pe Biblie.
Judecătoarea Iulia Cristina Tarcea și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Domnia sa asigură interimatul la conducerea instituției după pensionarea anticipată a Liviei Stanciu și are deja experiența de trei ani în funcția de vicepreședinte. O cariera impecabilă, marcată de acumulări graduale, cu experiențe relevante în instanțele europene de la Strasbourg, activități academice și funcția de demnitar în Ministerul Justiței (2002-2004) sunt repere ale unui CV convingător, care o recomandă pentru funcția de mare importanță din sistemul juridic. Președintele ÎCCJ devine și membru de drept în CSM, iar de anul viitor, bugetele tuturor instanțelor vor fi preluate de la MJ de instanța supremă.
Colegii o caracterizează elogios pe Cristina Tarcea. ,,O femeie inteligentă, un om al dialogului”, declara pentru Q Magazine un președinte de tribunal. Provine dintr-o familie cu juriști de prestigiu, profesori de Drept și autori de manuale de specialitate. Procesul de validare a candidaturii și de desemnare a președintelui ÎCCJ are câțiva pași procedurali până a ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis. Dacă numirea ar fi stat în pixul lui Băsescu Traian, probabil că am fi avut episoade de ceață și fum din care ieșea un duh rău pescuit pe faleza Galațiului. Acum, surprizele sunt excluse, Iulia Cristina Tarcea având ca și sigură numirea.
Cristina Tarcea, candidat la președinția ÎCCJ, carieră impecabilă în Justiție