x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Secția pentru judecători a CSM condamnă derapejele politicienilor în declarațiile referitoare la decizia de clasare a Dosarului 10 august

Secția pentru judecători a CSM condamnă derapejele politicienilor în declarațiile referitoare la decizia de clasare a Dosarului 10 august

03 Mar 2021   •   17:02
Secția pentru judecători a CSM condamnă derapejele politicienilor în declarațiile referitoare la decizia de clasare a Dosarului 10 august

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii „condamnă cu fermitate derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public” în declarațiile USR-PLUS și ale unor politicieni în legătură cu decizia Tribunalului București de a clasa Dosarul 10 august.

Sursa citată afirmă că prin folosirea unor termeni și a unor construcții lingvistice de genul „decizia de astăzi a Tribunalului București este una foarte tristă pentru democrația românească”, „un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele”, „nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic”, „o mare rușine pentru justiția din România”, „imaginea unei țări abandonate, unde justiția nu funcționează, unde justiția umblă cu capul spart” a fost depășită orice limită admisibilă a libertății de exprimare, afirmațiile menționate în curpinsul acestor poziții având potențial de a insufla ideea că o soluție care nu răspunde așteptărilor unui partid politic atacă democrația.

De asemenea, afirmă Secţia, se constată existenţa unor excese de discurs în legătură cu un alt proces penal, nefinalizat.

Secţia pentru judecători reiterează că statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.

În acest context, Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său.

„Fără a nega dreptul de a fi formulate critici legate de soluţiile pronunţate de instanţele judecătoreşti, Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra modului în care se realizează acest lucru, chiar înainte ca o hotărâre judecătorească să fie motivată, din perspectiva termenilor folosiţi şi a caracterului de ingerinţă politică manifestată în această situaţie. Secția pentru judecători face, din nou, apel la decenţă şi moderaţie în exprimarea discursului public şi reaminteşte factorului politic că trebuie să dea dovadă de bună credinţă în dezbaterea publică, aliniindu-se standardelor europene în această materie", mai spune sursa citată.

Tribunalul București a respins, marți, cererea DIICOT de redeschidere a anchetei în cazul Dosarului 10 august. Decizia este definitivă.

 

 

 

×
Subiecte în articol: CSM dosar 10 august