x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Simplificarea procedurilor de adopţie, discutată de Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor

Simplificarea procedurilor de adopţie, discutată de Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor

26 Ian 2016   •   16:52
Simplificarea procedurilor de adopţie, discutată de Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, care prevede simplificarea procedurilor, dar şi un concediu de şase luni pentru acomodarea între părinte şi copil.

La dezbaterile din comisie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţiei, Gabriela Coman, a susţinut că modificarea actualei legi vizează eliminarea dificultăţilor întâmpinate în derularea procedurilor de adopţie pentru copiii români în România.

"Proiectul îşi propune câteva simplificări care se referă atât la declararea adoptabilităţii copilului, obţinerea mai rapidă a acestui statut. (...) O altă categorie de simplificări propuse sunt cele referitoare la părinţii care doresc să adopte şi la atestatul pe care aceştia îl obţin, dar şi la procedurile ce urmează a fi desfăşurate în faţa instanţei", a punctat Coman.

Ea a adăugat că proiectul de lege vizează şi acordarea unui concediu părintelui pe perioada încredinţării în vederea adopţiei, concediu care să permită o evoluţie favorabilă a copilului în noua sa familie, dar şi părinţilor să îşi dezvolte capacităţile parentale.

"O altă modificare prevede ca părinţii să beneficieze cu acordul angajatorului de 40 de ore pe an, fără afectarea drepturilor salariale, în care să îşi respecte şi să poată avea timpul necesar pentru a fi realizate toate evaluările necesare în vederea obţinerii atestatului de părinte adoptiv", a explicat Coman.

Comisia pentru muncă nu a avut cvorum în şedinţa de marţi pentru a redacta raportul asupra proiectul de lege, urmând să ia o decizie săptămâna viitoare.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative.

×