x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tanti Maria i-a facut de râs pe procurorii DNA

Tanti Maria i-a facut de râs pe procurorii DNA

de Dan Constantin    |    04 Mai 2017   •   12:50
Tanti Maria i-a facut de râs pe procurorii DNA

În 2014, în plină glorie a binomului Coldea-Kovesi, serialul cu magistrați, politicieni, oameni de afaceri scoși în cătușe din sediul DNA se afla la apogeu. SRI furniza interceptări cu toptanul, procurorii făceau dosare în mare viteză, știind că ajung la ,,cine trebuie” pentru a fi acceptate rechizitoriile cu probe ilegale sau de-a dreptul false. În luna mai 2014 și vara care a urmat, a făcut vâlvă un megadosar care avea 11 inculpați – judecători, procurori, avocați, primari, ofițeri de poliție din Suceava. Erau anunțațe de procurori fapte grave legate de intervenții pentru retrocedări ilegale, frauduloase ale unor terenuri - 41 de hectare ajunse la austriecii-campioni ai drujbelor. Printre ei se rătăciseră și oameni fără stare, luați la grămadă de procurorii anticorupție. Maria Cociorvan a scos în evidență acest dosar, povestea ei adusă în fața României de Antena 3 arătând absurdul și neomenia anchetatorilor.

Au fost arestați și scoși din magistratură procurorul-șef secție Dumitru Dîmbu de la Parchetul Suceava, doi judecători, primarul din Rădăuți, omul de afaceri Constantin Babiuc. Tanti Maria, bătrâna de 72 de ani suită în dubă de mascați, scoasă din casa ei din Milișăuți, dusă la interogatoriu și apoi lăsată fără un ban pe trotuar în fața DNA, sub ferestrele Codruței Kovesi, a fost și ea inclusă în rechizitoriul trimis spre judecare în octombrie 2014. Maria Cociorvan, suferindă, trecută prin calvarul anchetei, a murit în ianuarie 2016, de inimă rea. Moare însă și dosarul retrimis de instanțe la DNA - sediul central.

Înregistrări și stenograme aruncate la coș

Judecătorii Curții de Apel Cluj-Napoca au demontat acuzațiile la adresa inculpaților și au dispus excluderea multor probe din dosar. Procurorul Dîmbu a fost ,,agățat” de un ofițer de judiciar care lucra la DNA Suceava. Ofițerul Asmarandei, introdus în anchetă de șefii lui, a purtat aparatura de înregistrare pentru a-l înfunda pe Dîmbu. Convorbirile provocatorului-martor cu acuzatul au fost anulate de magistrați. Supravegherea video, fotografiile aduse de procurori au fost și ele aruncate la coș. Declarațiile de inculpat, procesele-verbale de aducere la cunoștință a învinuirilor sunt și ele nule. Dosarul este practic desființat de magistrații CA Cluj, care au constatat descrierea deficitară în fapt și în drept a infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită reținute pentru fostul judecător Bogdan Bărbuță; descrierea deficitară a infracțiunilor de complicitate la șantaj, favorizarea infractorului, abuz în serviciu pentru procurorul Dîmbu. Aceeași lipsă a capacității procurorilor de a descrie complicitatea la șantaj a primarului Olărean și complicitatea la abuz în serviciu, șantaj, dare de mită, cumpărarea de influență, spălarea de bani puse ca acuzații pentru Constantin Babiuc au făcut din dosar un act imposibil de admis la judecare. Maria Cociorvan n-a mai avut zile de la Dumnezeu să afle că procurorii care și-au bătut joc de anii ei au fost umiliți profesional, făcuți de rușine pentru incapacitatea de a putea descrie vina ei.

Cine plătește pentru zilele de arest nejustificate?

Ziariștii care primeau pe bandă rulantă informații din dosar în timpul desfăşurării anchetei nu se mai opreau cu titlurile agresive, care îi condamnau fără judecată pe ,,șpăgarii tribunalelor”, pe ,,primarii abuzivi” sau pe ,,mituitoarea cu ouă negre”. Inculpații erau incluși în ,,lotul Dîmbu”, după persoana cea mai cunoscută și devenită, după propria lui declarație, ,,incomodă pentru SRI”. Dîmbu, Bărbuță, Babiuc, Prandrea, arestați, au fost suspendați din magistratură. Primarul din Rădăuți și-a pierdut postul; Babiuc a rămas fără afaceri, cu conturile blocate. Răspunderea procurorilor și a judecătorilor care au admis arestări în cascadă, control judiciar la limita legală în acest megadosar nu există. Inculpații încearcă să-și refacă viețile tuburate grav. Dîmbu a intrat în avocatură și este administrator la o importantă firmă de transport în Suceava. Maria Cociorvan spunea cu marea ei înțelepciune: În România, și mătura trebuie schimbată, nu numai conducerea!

Cazul Mariei Cociorvan este relevant pentru uzina de abuzuri care livrează dosare cu ștampila ,,Fabricat în DNA”. Tanti Maria a murit cu o suferință în plus. Mita cu ouă negre, inventată de procuror, nu a putut fi descrisă în rechizitoriu.

Cererea lui Babiuc, admisă la CEDO

Dosarul înțepenit la DNA avansează la CEDO prin demersul unuia dintre inculpați. Potrivit înscrisurilor difuzate de Curtea de la Strasbourg, preluate de juridice.ro, a fost admisă cererea depusă în 6 noiembrie 2015 de cetățeanul român Constantin-Gavril Babiuc, născut în 1972, domiciliat în Rădăuți, reprezentat de domnul G. Mateuț și domnul L.A. Criste. Pe ce se bazează cererea lui Babiuc? Relatarea mersului acțiunii pornite de DNA, inițiată în 18 iunie 2014, continuată cu reținere în 23 iunie și arestare în aceeași zi, are ca primă mențiune a unui abuz difuzarea de date din dosar prin publicare în mai multe ziare înainte ca reclamantul să fie judecat. Până la 5 mai 2015 a fost în arest preventiv, schimbat cu arest la domiciliu până la 16 iunie 2015, când a fost eliberat sub control judiciar. Calvarul trecerii prin arestul unei secții de poliție din București, plină de insecte, este deja-vu din alte reclamații la CEDO. Următoarea haltă o face la o secție de poliție din Cluj-Napoca, în care stă într-o celulă de 6 mp cu alti trei deținuți. Supraaglomerarea este reclamată și la închisoarea Gherla, unde a fost deținut până la 6 mai 2015.

Cauza lui Babiuc este doar încă una dintre miile de plângeri care conduc la condamnări ale României la CEDO pentru proceduri de judecare incorecte și condiții mizerabile în penitenciare. Decizia-pilot pronunțată de Curtea de la Strasbourg a oprit momentan judecarea reclamației lui Babiuc. (Dan Constantin)

Procurorii se tem de o lege a răspunderii magistraților care i-ar face să plătească din buzunar despăgubirile la CEDO

 

×
Subiecte în articol: Maria Cociorvan