x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fenomen: discuții online, tâlhării offline

Fenomen: discuții online, tâlhării offline

de Diana Scarlat    |    20 Feb 2023   •   07:20
Fenomen: discuții online, tâlhării offline

Un caz recent, al unei femei atacate de un tânăr pe care l-a invitat acasă, după o conversație pe internet, a readus în discuție pericolele la care ne expunem zilnic, fără să ne mai dăm seama că necunoscuții pot fi inclusiv hoți, tâlhari sau chiar criminali. Deși Poliția Română face acțiuni de prevenție continuu, internetul pare a fi sursa principală a lipsei de înțelegere a realității și a pericolelor, astfel încât mulți nu mai țin cont de avertismentele legate de necunoscuții pe care-i invită în casă. Conform studiilor făcute din 2015 până astăzi, reiese că timpul petrecut pe internet scade capacitatea de concentrare, memoria și empatia utilizatorilor, dar și capacitatea de a-nțelege realitatea și pericolele.

O femeie de 29 de ani din Vrancea a fost tâlhărită în propria locuinţă, pe 15 februarie, de un tânăr de 24 de ani pe care l-a invitat în casă, după o simplă discuție pe internet. Surse din anchetă au spus inițial că era vorba despre o prietenie legată pe rețelele de socializare, apoi că femeia doar postase un anunț pentru vânzarea unor bunuri, iar tânărul invitat acasă era un potențial cumpărător. Ajuns în apartamentul tinerei, bărbatul cunoscut pe internet a lovit-o și a amenințat-o cu un cuțit tâlhărind-o de 3.000 de lei, un telefon mobil şi o brăţară din aur, conform Poliţiei Județene (IPJ) Vrancea.

Femeia a publicat anunțul pe un site, iar agresorul a sunat-o și s-a arătat dispus să cumpere bunurile, iar victima nu a văzut niciun fel de pericol în a-l invita acasă pe necunoscut, chiar dacă era singură în apartament. Polițiștii spun că un astfel de caz arată nu doar credulitatea victimei, ci și nepriceperea făptuitorului, pentru că o astfel de tâlhărie se pedepsește cu mulți ani de închisoare, fiind considerată faptă cu violență, iar făptuitorul ar fi trebuit să știe că va fi prins în câteva ore, fiind ușor detectabil prin urmele lăsate tot pe internet.

Astfel de cazuri se termină mai rău

Dincolo de nepriceperea tâlharului, victima este unul dintre cazurile fericite, spun polițiștii, pentru că a scăpat doar cu atât, pentru că au existat multe cazuri în care s-a ajuns chiar la crimă. „Mulți fac greșeala de a crede că persoanele pe care le cunosc pe internet sunt de încredere. Cele mai frecvente cazuri implică femeile care devin victime. De obicei, infractorii vânează astfel de persoane vulnerabile, au cunoștințe de psihologie suficiente încât să păcălească victimele și să ajungă în casele acestora când ele sunt singure, iar din acest punct se poate întâmpla orice. Am făcut foarte mulți ani tot felul de activități de prevenție, inclusiv spoturile video filmate pentru Poliția Capitalei, care rulează non-stop inclusiv în autobuze și la metrou, dar internetul îi face pe oameni din ce în ce mai incapabili de a înțelege aceste pericole”, explică Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei.

Multe cazuri sunt cu femei care își caută parteneri pe internet și ajung să fie abuzate, bătute sau chiar ucise de partenerii în care au avut încredere fără să facă un minimum de verificări. Din cazurile cele mai grave s-a observat că agresorii sunt de obicei recidiviști, dar victimele „merg pe încredere” și nu ajung niciodată să afle ce fapte au comis anterior cei pe care îi invită în casă după ce i-au cunoscut pe internet. În cazul victimelor care pun anunțuri pentru vânzarea unor bunuri și fac imprudența de a invita în casă necunoscuți, după o simplă conversație cu aceștia, este aproximativ aceeași situație, chiar dacă ele nu caută o relație, ci au încredere în declarația oricui le spune că vrea să cumpere produsele scoase la vânzare online.

Nu-și dau seama ce riscuri își asumă

„E un risc pe care victimele și-l asumă fără să-și dea seama că dacă ele sunt de bună credință, nu înseamnă că și ceilalți sunt. Tâlharii tocmai asta vânează, oameni creduli de care-i pot păcăli. Victimele nu-și dau seama că tâlhăria e la un pas de omor, de multe ori. Nu înțeleg la ce fel de pericole se expun, considerînd că pot face evaluarea unei persoane după ce au o conversație pe internet sau la telefon. Internetul este sursă de informații pentru infractori, ceea ce oamenii înțeleg din ce în ce mai puțin”, mai spune criminologul.

La fel sunt și cazurile expuse în acțiunile de prevenție ale Poliției, care arată principalele metode folosite de infractori, cum este metoda „pomana”, prin care hoții sau tâlharii intră în casele victimelor pretinzând că vor să dea de pomană, dar pleacă de acolo cu bani și alte bunuri furate, fie se întorc pentru a da spargere atunci când victima nu este acasă. Prin postările de pe rețelele de socializare, infractorii ajung și mai ușor la informațiile despre victime, mai ales atunci când acestea pun pe internet fotografii din casă, apoi anunțul că au plecat în concediu, ceea ce devine o invitație pentru hoți.

 

Este nevoie de o campanie de conștientizare a pericolelor mult mai intensă decât cea care s-a făcut până acum și susținută pe o perioadă foarte lungă de timp, inclusiv prin mass-media, pentru că vigilența oamenilor a scăzut, din cauza internetului, în loc să crească. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, este nevoie de o educare a populației, foarte bine gândită.

Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, Poliția Capitalei

 

×