x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Traian Băsescu, cercetat penal pentru declarații false

Traian Băsescu, cercetat penal pentru declarații false

16 Dec 2020   •   11:08
Traian Băsescu, cercetat penal pentru declarații false
Sursa foto: Hepta

Traian Băsescu este cercetat penal pentru declarații false, informează, miercuri, Antena 3

Decizia vine ca urmare a plângerii formulate de Grupul de Investigaţii Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020.

„Decizia Parchetului vine în urma plângerii formulate de Grupul de Investigații Politice (GIP) în data de 13 iulie 2020. GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

Toate aceste declarații sunt false. În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității. Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Hotărârea Curții de Apel a constatat o situație juridică existentă deja: Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european”, scrie Mugur Ciuvică pe grupul.ro.

În data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a emis Hotărârea nr. 471/2019, prin care a constatat calitatea de colaborator al Securității, în privința lui Traian Băsescu. Încheierea putea fi supusă recursului, în termen de 15 zile de la comunicare. Pe data de 3 iulie 2020, Traian Băsescu, în calitate de pârât, a formulat recursul, însă, la un an și aproape o lună de la pronunțarea, de către Curtea de Apel București, a hotărârii pe fond prin care Traian Băsescu a fost declarat turnător la Securitate, pe data de 16 octombrie 2020, Completul 4 al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis “scoaterea de pe rol a recursului formulat de Ene Nicanor George (intervenient în cauză - n.red.), împotriva încheierii din 5 septembrie 2020 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal”. După care a stabilit să “trimită cauza pentru continuarea procedurii de regularizare”.

Recursul în dosarul “Petrov a primit termen, la Înalta Curte, pentru data de 5 noiembrie 2021, la mai bine de doi ani de la pronunțarea sentinței pe fond.

×