x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Trecerea la ISLAM, protejată de CEDO

Trecerea la ISLAM, protejată de CEDO

de Dan Constantin    |    19 Noi 2020   •   09:44
Trecerea la ISLAM, protejată de CEDO

Islamizarea în pușcărie produce o speță nouă de condamnare a României la CEDO. Doi deținuți au reclamat la Curtea de la Strasbourg încălcarea drepturilor la libertate religioasă în timpul executării pedepselor cu privare de libertate. Ion Saran și Dănuț Neagu au obținut prin deciziile comunicate în 10 noiembrie 2020 de completele judecătorilor CEDO condamnarea statului român, care trebuie să le plătească fiecăruia daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Saran, resortisant din Republica Moldova, cu domiciliul în Brașov, a fost reținut în 28 aprilie 2016 și eliberat în 21 august 2018. La intrarea în penitenciar a declarat că este creștin ortodox, dar pe parcursul detenției și-a schimbat religia, trecând la cultul musulman. A făcut cereri  pentru a i se respecta dreptul la  libertatea religioasă, solicitând, în pușcăriile pe unde a trecut, (Botoșani, Miercurea Ciuc, Deva, Codlea) hrană preparată conform cultului musulman. Doleanța nu i-a fost îndeplinită peste tot, iar instanțele i-au respins apelurile. Plâgerea înregistrată la Strasbourg (nr. 65993/2016) care reclama încălcarea art. 34 al Convenției - protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale - a fost declarată admisibilă. Curtea a decis acordarea de daune morale de 5.000 euro, pretențiile reclamantului fiind de 500.000 de euro.

Neagu, domiciliat în Gropeni, a stat în pușcărie în perioada 2009-2017. La începutul detenției s-a declarat creștin ortodox, dar după trei ani s-a convertit la islam. A solicitat în Penitenciarul Galați hrană preparată fără carne de porc, cerere refuzată pentru că nu a putut dovedi apartenența la noul cult. În 2016 a trecut la cultul adventist. CEDO  i-a admis reclamația (nr. 21969/2015) împotriva statului român, care urmează să-i plătească 5.000 euro daune morale, pretențiile lui fiind de 15.000 euro.

×