x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un celebru om de afaceri a fost trimis în judecată pentru plagiat

Un celebru om de afaceri a fost trimis în judecată pentru plagiat

06 Noi 2020   •   13:16
Un celebru om de afaceri a fost trimis în judecată pentru plagiat
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Celebrul om de afaceri George Copos a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru instigare la abuz în serviciu. Acesta a fost acuzat de plagiat, scriind o carte în timpul detenției la Penitenciarul Rahova pentru a obține reducerea cu 30 de zile a pedepsei.

"La data de 29.09.2014, inculpatul, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate, a prezentat Comisiei de liberare condiţionată constituită la nivelul Penitenciarului Bucureşti - Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări ştiinţifice. Prin această acţiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară, cu consecinţa considerării ca executate, în mod greşit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei", transmite Parchetul.

Copos a executat parțial o pedeapsă de 4 ani  de închisoare, fiind condamnat în dosarele "Loteria I" şi "Transferuri în fotbal". În aprilie 2015 a fost liberat condiționat. 

Acesta a beneficiat de reducerea executării pedepsei întrucât a scris cinci cărți, patru de turism și una de istorie: Editura Niculescu - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", "Tăşnadul medieval", "Franciza vs management în industria hotelieră" şi "Turismul - vector de interculturalitate"; la Editura Meteor Press - "Turismul european durabil şi provocările lui". Întregul tiraj a fost cumpărat de autor.

Cu toate astea, antreprenorul a fost acuzat de plagiat de ziarisul Cătălin Parfene, care a dovedit  că lucrarea sa de masterat "Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", din 2005, a fost copiată în "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", a lui George Copos.

Acestuia i-a fost deschis dosar penal în 2016.

"În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică - "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)", Bucureşti, Editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii.

La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti-Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul", arată Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 în anul 2016.

×
Subiecte în articol: george copos plagiat