x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un copil pe nume David, făcut ping-pong între mamă şi tată

Un copil pe nume David, făcut ping-pong între mamă şi tată

de Carmina Pricopie    |    22 Noi 2021   •   07:20
Un copil pe nume David, făcut ping-pong între mamă şi tată

O ştire cu un copil român, răpit din Italia ca în filmele cu mafioţi, trecea graniţele peninsulei şi îngălbenea televizoarele din România de Breaking News-uri, la începutul lunii octombrie. Pe numele bărbatului a fost emis şi un mandat european de arestare de către italieni. Mare victorie în România, după ce, în urma unui maraton televizionistic al jurnaliştilor din Italia, pentru găsirea băiatului de numai 5 ani, acesta din urmă a fost depistat într-un tren care intra în ţara noastră, prin frontiera de la Curtici. Era împreună cu tatăl, care a declarat la acea vreme că nu l-a răpit şi că nu poate fi acuzat că-şi iubeşte băiatul. David, căci aşa se numeşte, a fost dat înapoi mamei. Tatăl său este liber, pentru că magistraţi ai Curţii de Apel Bucureşti, care au judecat pe 19 noiembrie cererea de arestare provizorie, formulată în baza mandatului european de arestare, l-au pus în libertate. Motivul: nu au primit dovada existenţei acestui mandat european de arestare.

 

Mi l-a luat din mâini, băiatul țipa de disperare”

5 octombrie 2021. Alexandrei Moraru povestea cu lacrimi în ochi jurnaliştilor din Italia cum i-a fost răpit fiul în vârstă de 5 ani. David a fost smuls din braţele mamei sale, din regiunea Padova, între via Giolitti şi via Salandra. Îl duceam pe David la grădiniță – a povestit mama băiatului – și a sosit o dubă neagră, un Mercedes Vito cu plăcuțe de înmatriculare românești, trei persoane au coborât, doi m-au ținut pe loc, unul era tatăl lui David care mi l-a luat din mâini, băiatul țipa de disperare, nu-și amintește de tatăl său, au trecut trei ani de când acel om nu a mai putut să se apropie de noi”, a spus Alexandra, mama băiatului, potrivit rotalianul.com. Tânăra, în vârstă de 26 de ani, a făcut un apel public în presa italiană, pentru a-şi regăsi copilul. Potrivit presei din Peninsulă, carabinierii au deschis un dosar penal pentru Bogdan Hristache, tatăl copilului, pentru sechestrare de persoane. Mai mult decât atât, tot presa din Italia anunţa că autorităţile de acolo au emis pe numele lui un mandat european de arestare. Fapt confirmat şi de omologii din România. Pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea „persoane urmărite”, a fost postată fotografia bărbatului şi următoarea informare: „Împotriva acestuia, autorităţile judiciare din Italia au emis mandat european de arestare pentru săvârşirea de infracţiuni pe teritoriul acestui stat.”

 

Dosarul rămâne în Italia

După 3 zile, în care ştirea răpirii unui copil român din Italia a trecut graniţele în România, autorităţile române au înfrânt. L-au prins pe Bogdan Hristache într-un tren, venind dinspre Ungaria. „La controlul de frontieră, în urma verificărilor în bazele de date, poliţiştii de frontieră au constatat faptul că minorul era dat dispărut de către autorităţile din Italia. Ca urmare a celor constatate, bărbatul şi fiul său au fost duşi la sediul sectorului Curtici, pentru verificări suplimentare. Minorul a fost încredinţat reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Arad”, a informat pe 8 octombrie Poliţia de Frontieră Arad.

Chiar dacă tatăl lui David s-a întors în România – a spus colonelul Giovanni Blasuting pentru Fanpage.it – procedura va rămâne la noi, deoarece infracțiunea de răpire a avut loc în Italia. Cu toate acestea, facem tot posibilul și colaborarea între autoritățile italiene și cele române a fost deja activată, deoarece este un eveniment transnațional”, potrivit rotalianul.com.

 

Două poveşti diferite

Alexandra şi Bogdan au început o relaţie în 2014. Doi ani mai târziu, a venit pe lume David. Din cauza neînţelegerilor, la începutul anului 2018, cei doi s-au despărţit. Pentru scurt timp. S-au împăcat şi iar s-au certat în octombrie acelaşi an. Definitiv. La scurt timp, Judecătoria Sectorului 2 a dispus stabilirea domiciliului minorului la mamă, în municipiul Bucureşti. Iar tatăl a fost obligat de instanţă la plata unei pensii alimentare.

Bogdan Hristache o acuză pe femeie că David a fost scos din ţară în urmă cu 2 ani, fără ştirea şi fără încuviinţarea lui şi că a făcut mai multe demersuri legale pentru a da de urma copilului în tot acest timp. „Oare cum aş putea eu ca tată să renunţ la copilul meu când îl iubesc enorm de mult”, a declarat Bogdan Hristache pentru ziarul Adevărul. Aceasta fiind şi justificarea pentru răpirea copilului din Italia. Imediat după eveniment, mama copilului a venit în România şi s-a reîntâlnit cu David.

Potrivit unor surse, femeia nu s-a mai putut reîntoarce în Italia, din cauza unor documente expirate. Alexandra Moraru a adus mai multe acuzaţii bărbatului care îi este tată lui David. De-a lungul timpului, avocatul ei a depus mai multe plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 pentru nerespectarea măsurilor pentru încredinţarea minorului.

Câte dosare penale are Bogdan Hristache, pentru ce-a fost cercetată şi mama copilului şi unde este acum David, citiţi în ediţia viitoare.

×
Subiecte în articol: Bogdan Hristache