x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un fost deputat a fost trimis în judecată pentru obținerea ilegală a certificatului de revoluționar

Un fost deputat a fost trimis în judecată pentru obținerea ilegală a certificatului de revoluționar

20 Dec 2021   •   16:28
Un fost deputat a fost trimis în judecată pentru obținerea ilegală a certificatului de revoluționar

Procurorii DNA au trimis în judecată un fost deputat pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată, în legătură cu obţinerea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant".

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de menţinere a măsurilor asiguratorii.

Împreună cu Cătălin Rădulescu au mai fost deferiți justiției și Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant; Denisa Corina Tănase şi Valentina Cristina Cechi, foști membri al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant,  pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În 2016, Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi ar fi admis cererea de acordare a titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" formulată de Cătălin Rădulescu, deşi  nu a  desfăşurat activităţi revoluţionare într-o localitate în care, în urma acţiunilor şi confruntărilor cu forţele de represiune, au fost oameni uciși, răniți sau reţinuți până la 22 decembrie 1989.
"Titlul menţionat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977".

Membrii comisiei ar fi admis şi ar fi constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declaraţii, din 2015 şi 2016, în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluţionară din Timişoara şi Bucureşti, în perioada 16-21 decembrie 1989.
"Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că inculpatul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti", arată DNA.

Acestuia i s-a acordat titlul de "Luptător cu Rol Determinant" prin decret prezidenţial, cu consecinţa obţinerii, în mod necuvenit, a unei indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar, în total 165.640 lei, începând cu 1 ianuarie 2015 și până în octombrie 2021.

Casa Judeţeană de Pensii Argeş s-a constituit parte civilă.


 

×
Subiecte în articol: dna catalin radulescu