x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Valer Dorneanu, noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu, noul preşedinte al Curţii Constituţionale

13 Iul 2016   •   14:15
Valer Dorneanu, noul preşedinte al Curţii Constituţionale

Valer Dorneanu a fost ales miercuri în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a României, pentru un mandat de trei ani.

"Am fost ales cu majoritate de voturi ca preşedinte al Curţii Constituţionale. Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, calmul meu, spiritul meu conciliant şi faptul că vom reuşi împreună să ducem prestigiul acestei instituţii, care este un pilon al statului de drept, mai departe, făcând tot ceea ce trebuie prin utilizarea experienţei noastre de peste 25 de ani deja şi prin aducerea unui suflu nou, prin contribuţia celor nou-veniţi. Am convenit să formăm o echipă", a declarat Valer Dorneanu. 

Dorneanu a spus că se aşteaptă ca CCR să aibă o cooperare bună cu celelalte instituţii ale statului. 

"Aşteptăm să cooperăm foarte bine cu celelalte instituţii ale statului, aşteptăm de la ele să nu mai transforme Curtea Constituţională în acel loc în care să trimită toate neînţelegerile şi toate conflictele care există în plan politic", a afirmat Dorneanu. 

El nu a dorit să spună dacă a avut un contracandidat, subliniind că voturile au fost "strict personale, profesionale şi umane". 

Alegerile pentru şefia CCR s-au desfăşurat cu uşile închise, în noua componenţă, după ce Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache au depus jurământul la Palatul Cotroceni. 

Valer Dorneanu a condus ca interimar Curtea Constituţională, după ce, în luna iunie, a expirat mandatul de preşedinte al lui Augustin Zegrean. 

Curtea Constituţională este formată din 9 judecători numiţi pentru un mandat de 9 ani, trei fiind desemnaţi de Camera Deputaţilor, trei - de Senat şi trei - de preşedintele României. 

CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură. Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: valer dorneanu