x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Vasile Blaga a fost achitat DEFINITIV într-un dosar pentru trafic de influență

Vasile Blaga a fost achitat DEFINITIV într-un dosar pentru trafic de influență

27 Iun 2022   •   12:33
Vasile Blaga a fost achitat DEFINITIV într-un dosar pentru trafic de influență

 Vasile Blaga a fost achitat definitiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru trafic de influență. Decizia este definitivă.

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Blaga Vasile împotriva sentinţei penale nr. 594 din 15 noiembrie 2021 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 1240/3/2017”, se arată în decizia de luni a ICCJ.

De asemenea, instanța a decis să-l oblige pe Vasile Blaga la plata sumei de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Vasile Blaga a fost achitat, în noiembrie 2021, de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, dar decizia nu a fost definitivă.

În 30 octombrie 2017, magistrații de la Tribunalul București au emis aceeași sentință în cazul lui Blaga. Ulterior, în iulie 2020, Curtea de Apel a stabilit că întregul proces trebuie rejudecat.

Vasile Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploiești în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, cauza fiind trimisă instanței supreme. Mandatul de senator al lui Vasile Blaga s-a încheiat în luna decembrie 2016, iar dosarul nu a mai fost de competența ÎCCJ, fiind trimis Tribunalului București.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, susțin procurorii DNA.

×
Subiecte în articol: vasile blaga