x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie VICTORIE pentru Mugur Isărescu la Curtea Constituțională în dosarul privind colaborarea cu fosta Securitate

VICTORIE pentru Mugur Isărescu la Curtea Constituțională în dosarul privind colaborarea cu fosta Securitate

23 Noi 2021   •   15:45
VICTORIE pentru Mugur Isărescu la Curtea Constituțională în dosarul privind colaborarea cu fosta Securitate
Sursa foto: Lucian Alecu

Curtea Constituțională a admis sesizarea guvernatorului BNR privind neconstituționalitatatea Legii 161/2019 în baza cărora CNSAS a stabilit că Mugur Isărescu a fost colaborator al fostei Securități. 

"Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea nr.161/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii este neconstituţională în ansamblul său. Prin aceeaşi decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.2 lit.b) teza întâi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", se arată în hotărârea CCR.

În prezent există pe rolul Curții de Apel București un dosar în care CNSAS solicită constatarea calității de colaborator al Securităţii al guvernatorului. În timpul procesului, avocatul acestuia, Valeriu Stoica, a cerut contestarea articolelor de lege la CCR pe care se sprijină acuzațiile CNSAS.

Legea 161/2019 modifică și completează OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii.

CCR susține că legea nu a nu a înfiinţat o autoritate administrativă autonomă şi nici nu a reglementat atribuţiile CNSAS, reglementând doar aspecte legate de organizarea şi funcţionarea acestei instituții.

Parlamentul a adopatat în 2019, la inițiativ senatorului PSD, Daniel Zamfir, modificarea OUG 24.2008 prin Legea 161/2019 care permite CNSAS să reverifice dosarele pentru persoanele care anterior primiseră adeverinţă de necolaborare, dar pentru care instituţia primeşte noi informaţii.

În acest dosar, CNSAS spune că Mugur Isărescu a fost informator al fostei Securități timp de 10 de ani, în perioada 1979 - 1989, furnizând informaţii prin care denunța activităţi potrivnice regimului comunist și comentarii negative la adresa nivelului de trai. CNSAS a făcut referire la mai multe documente. CNSAS consideră că informaţiile furnizate de actualul guvernator au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. 

×