x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Videanu, achitat. Bica, 4 ani închisoare pentru favorizarea acestuia

Videanu, achitat. Bica, 4 ani închisoare pentru favorizarea acestuia

de Ion Alexandru    |    30 Noi 2016   •   10:50
Videanu, achitat. Bica, 4 ani închisoare pentru favorizarea acestuia
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată, ieri, de Înalta Curte de Casație şi Justiție, la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, în timp ce persoana favorizată, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat. Specialiştii în drept penal susțin că o asemenea soluție este, la nivel teoretic şi juridic, posibilă, însă pun sub semnul întrebării temeinicia întocmirii de către procurori a actului de acuzare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, aseară, decizia pe fond în dosarul „Bica 2”, în care fostul procuror-șef al DIICOT a fost trimis în judecată, în luna februarie 2015, de DNA pentru două infracțiuni de luare de mită, două fapte de abuz în serviciu și două fapte de favori-zarea făptuitorului. Magistrații au înlăturat toate celelalte capete de acuzare, reținând în sarcnia Alinei Bica doar săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului, condamnând-o pe aceasta la o pedeapsă de patru ani de închisoare. În schimb, cel favorizat, Adriean Videanu, trimis în judecată în același dosar, pentru complicitate la abuz în serviciu, a fost achitat, prin aceeași decizie a instanței supreme. Soluția nu este defi-nitivă.

În acest dosar, DNA a acu- zat-o pe Alina Bica de faptul că, în septembrie 2013, a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 80 de acțiuni deținute de Adriean Videanu la compania Titan Mar. Ulterior, în februarie 2014, Alina Bica, în calitate de șefă a DIICOT, a admis, în opinia DNA, ilegal, solicitarea lui Videanu și a ridicat acest sechestru. Dosarul instrumentat de DIICOT pe numele fostului ministru al economiei vizează acordarea de către stat a unor facilități la achiziția de gaze naturale de către compania Interagro, patro-nată de magnatul Ioan Niculae. DNA susține că, prin ridicarea sechestrului de pe acțiunile Titan Mar, Alina Bica i-a facilitat lui Adriean Videanu reintroducerea în circuitul economic a părților sociale în cauză, creând astfel posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului.

 Dosar slab făcut

Oricât de ciudată ar părea soluția magistraților, de achitare a făptuitorului și de condamnare a celui care l-a favorizat pe făptuitor, speci-aliștii în drept spun că acest lucru este posibil. Contactat de „Jurnalul Național”, avocatul Lucian Bolcaș a precizat că, în această speță, este vorba despre calitatea procesuală a lui Adriean Videanu în acest dosar. „Videanu este, juridic vorbind, beneficiarul unei infracțiuni reținute în sarcina Alinei Bica”, a precizat maestrul Bolcaș, care, însă, a adăugat că Videanu nu putea fi achitat decât în situația în care calitatea procesuală a acestuia ar fi fost de instigator. În opinia domniei sale, soluția de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost posibilă dato-rită calității slabe a actului de acuzare întocmit de procurori.

„Este foarte greu de dovedit, în instanță, acuzația de complicitate la abuz în serviciu”, este de părere avocatul Lucian Bolcaș, care a comentat, pentru „Jurnalul Național”, sentința Instanței Supreme din dosarul „Bica 2”. Decizia Înaltei Curți urmează să fie atacată cu apel atât de către DNA, cât și de fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica

×