x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale VIDEO Absoluțiune divină? Filmat lovind o enoriaşă, preotul Calistrat Chifan a fost iertat de Mitropolie!

VIDEO Absoluțiune divină? Filmat lovind o enoriaşă, preotul Calistrat Chifan a fost iertat de Mitropolie!

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2022   •   13:30
VIDEO Absoluțiune divină? Filmat lovind o enoriaşă, preotul Calistrat Chifan a fost iertat de Mitropolie!
Sursa foto: Facebook

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ridicat toate sancţiunile şi a finalizat cercetarea asupra acuzaţiilor aduse preotului Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, care a fost filmat lovind o enoriaşă în faţa bisericii.

Decizia a fost luată înainte de Crăciun, iar preotul Calistrat a fost deja filmat în faţa altarului, slujind şi ţinând predică la finalul Liturghiei.În imaginile postate pe contul de Youtube al acestuia, distribuite de enoriaşi pe reţelele de socializare, alături de preotul Calistrat figurează ucenicii săi, inclusiv preotul Ionuţ Hrisostom Turtoi, asupra căruia există mai multe acuzaţii, cum că ar avea un comportament necuviincios cu enoriaşii în faţa altarului.

Arhiepiscopia Iaşilor a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” ridicarea sancţiunilor împotriva preotului Calistrat şi, concomitent, faptul că, nici până acum, nu a început vreo anchetă împotriva preotului Turtoi. Aceasta a precizat că sancţiunile luate deja împotriva prelatului filmat lovind o enoriaşă în curtea Mănăstirii Vlădiceni sunt suficiente şi că ancheta se încheie, în lipsa unor noi date.

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneţi că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a precizat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Acesta a mai spus că cele două surori care au reclamat că au fost victime ale preotului Chifan au fost chemate la Mitropolie să discute cu cei care se ocupau de cercetarea acestui caz, dar au refuzat să vină.

Purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat că deciziile de acest fel sunt luate la nivelul fiecărei eparhii la nivel local, nefiind sub jurisdicţia Patriarhiei, însă a avertizat că fiecare decizie luată de o arhiepiscopie vine cu propriile consecinţe.

×
Subiecte în articol: Calistrat Chifan iertat